A világ legdrágább méze

0

A világ legdrágább mézét alighanem Törökországban készítik. Az Anzer tényleg durván drága, ráadásul nem csak ezért érdemes mértékkel fogyasztani – derül ki az Isztambul info posztjából.

„Isztambulban találunk olyan boltot, ami csak mézet árul. Nem, nem úgy, hogy különféle mézet, és mézes dolgokat. Hanem csak és kizárólag egyetlen egyféle mézet árul.

És ebből ki tudja gazdálkodni az üzlet bérleti díját, fenntartási költségeit, munkabérét, adóját, meg a felhúzhatós tűzoltóautót otthon a gyerekeknek. Egyetlen egy termékből!

Persze, ha megnézzük az árat, akkor már nem annyira meglepő: 1 kg ebből a mézből 260 TL (egy török líra nagyjából 70 forint – Határátkelő). Elég húzós az ára. Éppen ezért árulnak kis mennyiségben is. Olyat is, ahol egy kis pohárkából kis kanálkával lehet eszegetni séta közben. Mint mondjuk a pattogatott kukoricát. Csak a hangja más.

De ez igazán semmiség az Anzer-mézhez képest! Abból ugyanis az 1 kg-os kiszerelés 900 TL. És még ez a legolcsóbb, ha kg-ra vetítjük le. A kisebb kiszerelések esetén a kg-t ár könnyen felmegy 1000 TL fölé is (ami ugye 70 ezer forint – Határátkelő).

Külföldi álláslehetőségek egyetlen kattintásra – tíz percet megér az életedből, nem?

Az Anzer-méz Rize tartományból származik. Tehát ők nemcsak a török tea fellegvára, hanem a mogyoróé (lásd pl. Nutella), és a mézé is. De az a méz, ami İkizdere (Ikerpatakok)-i megye Ballıköy (Mézfala)-ben készül, az messze-messze híres, és egyedi.

Ennek oka, hogy ezen a területen 450-500 fajta vadvirág él, melyből 80-90 csak itt nő az egész világon. Mindez a hely kb. 3000 m magasan fekszik a tengerszint felett. Ebben a magasságban nincsenek fák, és így gyümölcsösök sem. Csak virágok. A szomszéd, szintén Anzer-méz gyűjtő falu neve is ezt tükrözi: Çiçekli (Virágos).

Az így készült mézet (mely minden további adalékanyagtól mentes) nem úgy szokás fogyasztani, mint a többi “sima” mézet. Nem kenneljük a fél csuprot a kenyérre reggel, pláne Micimackónak nem adunk belőle. Nemcsak azért, mert roppant drága, hanem mert Micimackó enyhé szólva is be lenne lőve.

Mivel a méz nagyon vegyes virágólból készül, sokkal inkább egy természetes gyógyszer, mint étel. Gondoljunk arra, mintha ezt a 450-500 virágot gyógyteaként egyben lefőznénk. Mint egy igazi csodaszer, rengeteg mindenre alkalmas.

Az Anzer-méz árát továbbá az is befolyásolja, hogy a terület rendkívül érzéken az időjárása. Különleges időjárásai útkereszteződésben fekszik, ráadásul elég magasan is. A tél hosszú, a nyár pedig változóan esős és napsütéses.

A méhek meg olyanok, akik csak jó időben dolgoznak. A virágok viszont az esőben szeretnek nagyra nőni. Mindketten utálják a havas időt. Így ha ebből sok van, akkor mézből kevés lesz.”

Share.

About Author

Leave A Reply