A világ egyik leghíresebb rumgyára

0

Az rendben van, hogy Skóciában az ember whiskygyárba megy, Franciaországban bort kóstol, Belgiumban pedig nem hagyja ki a söröket. De mi a helyzet Ausztráliával? Nos, az Ausztrália A-tól Z-ig blog szerzői kontinensnyi körútjuk során végül csak eljutottak Bundabergbe, ami a vicces nevén kívül más dologról is nevezetes.

„Bundaberg városa felé rengeteg cukornád ültetvény között jöttünk át. Számos közbeeső várost a cukorüzemek semmi mással össze nem keverhető édeskés szaga töltött be teljesen.

Ekkor még nem sejtettük, hogy bizony ezeknek a több kilométer hosszú ültetvényeknek nagyon sok köze van Ausztrália legismertebb rumjához, a Bundaberg Rumhoz, alias Bundy, ahova be is ugrottunk egy gyárlátogatásra a 2 éve 8 millió dollárból felújított látogatói központjába.

A bundabergi rumgyár ötlete az 1800-as évek végig vezethető vissza, amikor is a helyi nagymenő cukornádültetvényesek azon morfondíroztak, hogy mi a túrót kezdjenek a cukorfeldolgozáskor megmaradó töménytelen mennyiségű melasszal.

Kalandot keresel, vagy jobb életre vágysz külföldön? Válogass álláslehetőségek közül itt!

Aztán ahogy az ilyenkor lenni szokott, összeültek egy kis közös itókázásra 1885-ben egy pubban, és hogy-hogy nem, azt találták ki, hogy létrehoznak egy desztilláló üzemet, ahol a melaszból alkoholos nedűt tudnak készíteni. Egészen pontosan rumot.

A siker útja nem volt éppen egyenletes, kétszer is több évre le kellett állnia az üzemnek az elmúlt 100 évben 2 nagyon súlyos tűzesetnek köszönhetően. A fáma arról is szól, hogy a második tűznél a rum nagy része a gyár melletti folyóba landolt, aminek következtében a falu apraja-nagy csapolta a folyót üres üvegekbe, hátha sikerül egy kis rumot is szerezni. Ellenben a két tűzeset után az üzem egyre nagyobb sikereket ért el, szépen nőtt együtt a kisvárossal.

Hosszú évtizedek alatt sikerült akkorává válniuk, hogy 2000-ben már a globális Diageo is felfigyelt rájuk, és fel is vásárolta őket. Volt is nagy riadalom a környéken, hogy egy csúnya gonosz multi átveszi az irányítást igazi queensland-i sikersztori felett.

A gyár mellett egy vadonatúj, 8 millió dollárba kerülő látogatói központ nyújt lehetőséget arra, hogy jobban megismerjük a rumok varázslatos világát és a gyártását. Már ez is elég érdekesen hangzott, ám amikor megláttuk, hogy a belépő két különleges rum megkóstolását is tartalmazza, egyértelmű volt, hogy ez egy kihagyhatatlan program.

Összességében rendkívül jól szórakoztunk, és mivel még az eső is esett, egyáltalán nem bántuk, hogy valami kirándulás helyett inkább fedett helyen lehettünk.”

Olvassátok el az egész posztot, rengeteg érdekesség és fotó található benne!

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

Share.

About Author

Leave A Reply