Veszettül hiányzik Magyarország

0

A szülők vidéken, a legjobb barátnő Budapesten, mi a párunkkal pedig külföldön. Ismerős helyzet, ugye? Ebben él immár évek óta Adrienn, akinek a hollandiai sikerek ellenére is hiányzik Magyarország. De hol van az otthon?

A Haarlemben élő Adrienn és párja az első perctől otthon érezte magát a holland városban, és bár eltelt pár hónap, mire igazán megismerkedtek vele, alig két év után mát kertes házat vettek, amit még ma is nehéz elhinni.

A kérdések persze megmaradtak. Hogy milyen kérdések? A sok határátkelőt foglalkoztatók, például hogy Mikor megyünk legközelebb haza? (Magyarország); Van-e itthon vacsorára valami? (Haarlem); Milyen idő lehet most otthon? (Budapest, Veszprém, Pétfürdő); Nincs télikabátom, haza kéne hozni otthonról. (Hollandia – Magyarország) (…)

„Az otthonomtól távol is itthon érzem magam Haarlemben, főleg amikor véletlen köszönömöt mond valaki dankjewel helyett a piacon, és nem tudok nem mosolyogni, vagy szeretetteljesen rábámulni. Ő is magyar!

De akkor is olyan, mintha el se jöttünk volna az ötödik kerületből, amikor magyarul veszekednek mellettünk a szomszédban. Itthon érzem magam, mert a hollandok végtelenül kedvesek, és soha egy pillanatig nem éreztetik velem, hogy idegen vagyok az országukban.

HOLLANDIAI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Legutóbb egy franciaországi üzleti útról hazatérve még az az ismerős, szapora szívdobogással járó érzés is elfogott, amikor átjöttünk a holland határon, amit legutóbb az Üdvözöljük Magyarországon! feliratnál éreztem.

Itthon vagyok, mert itt van velem az ember, aki nélkül nehezen bírom egy hétnél tovább. És itthon vagyok, mert ott vár rám a mosatlan a konyhában és a szennyes a fürdőszobában.

Ugyanakkor veszettül hiányzik az igazi otthonom, Magyarország is, és nem csak a túró rudi vagy a kettes villamos miatt. Az idő előrehaladtával egyre több holland barátunk lesz, de még mindig sokkal több a nem holland ismerősünk a városban és a munkahelyeinken is.

A társaságukban szinten minden egyes alkalommal előjön a honvágy kérdése, és mindenkinek ugyanaz a keserédes tekintet ül az arcára. Boldog itt, jól érzi magát, hiszen mindenütt jó… de a legjobb, ugye mégiscsak otthon. Ezen kívül az ételek, a nyelv és a humor, valamint a megszokott építészeti elemek hiánya is mindenkinél a honvágy lista elején szerepelnek” – írta az Indexen.

A Dunát, a Parlamentet, a sárga villamost felváltották a kanálisok, a sirályok, meg a babaházak. „Tudom, hogy valahol ott messze ugyanúgy megvan a Blaha meg a Jászai is, de nem látom őket minden nap, nem nyújtanak állandóságot és biztonságot, ezért nem is vagyok teljesen önmagam” – fogalmazott.

A teljes írást itt olvashatjátok el.

No-go zónából lett a legizgalmasabb kerület

(Fotó: pixabay.com/12019)

Share.

About Author

Leave A Reply