Veszélybe kerülhet a svéd jóléti állam

0

Annyira súlyossá vált a munkaerőhiány Svédországban, hogy az hamarosan (akár tíz éven belül) veszélybe sodorja a legendás jóléti államot. A Bloomberg hírügynökség szerint ugyanis közel annyi embert kéne felvenni a közszférába dolgozni, mint ahányan összesen belépnek a munkaerőpiacra az előrejelzések szerint.

A svéd magán- és közszféra együtt tud összesen 207 ezer új dolgozót felvenni 2025-ig, pedig a közszférának önmagában 208 ezer új ember kéne. Ráadásul nyilván a piac is közbeszól majd, hiszen neki is szüksége van a munkavállalókra, a helyzet tehát a legkevésbé sem rózsás.

Az érdekes az, hogy Svédország népessége – elsősorban az intenzív bevándorlás miatt – dinamikusan nőtt az elmúlt évtizedekben, és a következő 10 évre is 10 százalékos növekedést jósolnak.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

A migráció ugyanakkor a 2015-ös menekültválság óta ott is érzékenyebb téma lett, erősödött a szélsőjobboldal is, ezért óvatosan kell bánni a bevándorlással, sokan inkább az automatizáció gyorsításában látják a lehetséges kiutat.

Svédországban ráadásul a közszférán még a nyomás is növekedni fog, elsősorban a bevándorlók integrációnak szükségessége, és az elöregedő népesség miatt – jegyezte meg az Index.

Az ellenzék szerint adóemelésre lesz szükség, hogy fenn tudják tartani a svéd jóléti államot.

Tíz ok, amiért szeretek Stockholmban élni

Share.

About Author

Leave A Reply