A végsőkig elmennek a skótok

0

A skótok ugyan nem erőltetnek egy újabb népszavazást a Brexit miatt, noha a skótok nagy többsége az EU-ban kívánja tartani országát, de ha úgy hozza a helyzet, és a londoni kormány nem veszi figyelembe az elvárásaikat, ettől sem riad vissza.

Skócia vezetősége az első, amely komoly kormányzati javaslatot tesz le az asztalra Nagy-Britannia eurói uniós kilépésével kapcsolatban – szögezi le Nicola Sturgeon skót első miniszter a Financial Timesban megjelent cikkében.

A politikus megjegyzi, hogy a londoni kormány még nem állt elő világos koncepcióval a Brexittel kapcsolatban. Nicola Sturgeon alapállítása szerint javaslatuk célja, hogy Skóciát bent tartsák az egységes európai piacon, ám úgy vélik, hogy ez az érdeke Nagy-Britannia többi államának és az EU-nak is.

Skóciának nem csupán azért elfogadhatatlan a teljes piaci szakítás az EU-val, mert a júniusi brit függetlenségi népszavazáson a skótok közel kétharmad-egyharmad arányban elutasították a kilépést.

Azért is maradni akarnak, mert megbízható becslések szerint 80 ezer munkahely veszne oda, ha kiesnének az egységes piacról – emlékeztet cikkében a napi.hu.

Ha a brit kormány úgy dönt, hogy Nagy-Britannia nem marad része az egységes európai piacnak, akkor Skócia kettős szerepre készül: része maradna az európai rendszernek is, miközben szabadkereskedelmet óhajtana folytatni a szigetország területén.

Egy ilyen megoldás persze rendkívüli rugalmasságot igényelme mindhárom féltől, de ami például az EU-t illeti, korábban bizonyította, hogy számos különféle két- és többoldali megállapodást képes kezelni. Hasonló rugalmasság lehet szükség Anglia részéről.

Sturgeon levelének végén világossá tette, hogy Skócia európai státusának megőrzése érdekében készek újra napirendre tűzni az ország kiválását Nagy-Britanniából, ha nem látnak más lehetőséget.

Share.

About Author

Leave A Reply