Váratlant húzott a japán vasút

0

Sok mindent várna az ember egy vasúttársaságtól (speciel mi leginkább pontos, tiszta és gyors tömegközlekedést), azt azonban aligha, amit most Japánban megléptek. Igaz, nem ez az első kissé abszurd, ámde menő lépésük.

Japán Nagano prefektúrájában található Shiojiri városa. Még 70 ezren sem lakják, szóval nagynak egyáltalán nem neveznénk, ám kreatívnak annál inkább. Még a 80-as években történt, hogy úgy gondolták, jó ötlet lenne feldobni a helyi vonatállomást azzal, hogy a peront szőlővel futtatják be.

Az ötletet tett követte, így aztán a 3-4-es peronok közötti terület hamarosan inkább nézett ki szőlőlugasnak, mint vasútállomásnak. A cél a helyi bor reklámozása volt a turistáknak.

Ha pedig szőlő van, akkor legyen bor is – gondolták tovább az ötletet a helyiek és megszületett Japán (és jó eséllyel a világ) egyetlen vasútállomáson termő szőlőből készült bora.

„A szüret előtt alig pár turista vette észre a tőkéket. Utána viszont sokan kérdezgettek a szőlőkről, miért telepítettük őket” – mesélte a városi turisztikai szövetség képviselője, Hidehiro Shimomura.

Ugyanis a két platformon többféle szőlőt is termesztenek, vörös Merlot-t és fehér Niagarát egyaránt, amiből az őszi szüretet követően elkészül a Shinshu bor.

Érdekes módon nem csak a vasútállomás munkatársai, de az utasok és turisták is nagyon vigyáznak a szőlőre, amit egészen tavalyig szüret után egyszerűen szétosztogattak a látogatók között, vagy odaadtak kutatási célokra.

Tavaly először viszont úgy döntöttek, inkább bort készítenek belőle, mégpedig Shiojiri várossá nyilvánításának 60. évfordulójára. A korlátozott számban kapható 100 palack bort várhatóan még ebben a hónapban piacra dobják.

Az új japán szupervonat

(Fotó: Shiojiri Turisztikai Szövetség)

Share.

About Author

Leave A Reply