Van élet Magyarországon túl

0

Magyarországon az ötvenhez közelítve, és pláne afölött nem könnyű munkát találni, még akkor sem, ha mostanában a munkaerőhiány miatt talán enyhül ez a nyomás. Amikor azonban Andrea 4 éve, 49 évesen Angliába költözött, még más volt a helyzet.

A Magyarországon ápolónőként dolgozó Andrea Angliában kijárós idősgondozó lett. A pénz nem volt rossz, munka viszont kegyetlenül kemény volt, mesélte a nő a hvg.hu-nak.

„Sokszor reggel 6-tól este 10-ig kint voltam, elég jól kerestem, de teljesen kimerültem. A vezetés, a betegekkel való kommunikáció nehezemre esett, nem értették a kiejtésem, kiabáltak velem” – indokolta, miért döntött úgy, hogy ma már csak bentlakásos idősgondozást vállal. Az több pénz is és messze nem olyan megerőltető.

Az élet persze így sem könnyű a Magyarországon élő gyerekek nélkül. „Telik az idő a gyerekeim nélkül, de szerencsés vagyok, mert van munkám 53 évesen” – mondta.

KÜLFÖLDI MUNKÁT KERESEL? VÁLOGASS ITT 1000 LEHETŐSÉG KÖZÜL!

Kinga szintén négy éve, akkor 43 évesen költözött családjával Máltára, ahonnan 2015 ősze óta ingázik Angliába, ő is idősgondozóként. „Van élet Magyarországon túl” – tette hozzá.

„Két kamasz gyerekünket akartuk kivinni a magyar közegből és oktatási rendszerből valami gyerekbarátabb helyre, és mi magunk is élhetőbb közegben akartunk élni” – indokolta meg a határátkelést.

Angliában sincs túl nehéz dolga, egy 90 éves férfinak segít, főz rá, elviszi a boltba és az orvoshoz. „Sokkal kevesebb a munkám, mint mikor még kisgyerekes anyaként toltam a családi biciklit ezerfelé szétszakadva. És még meg is becsülnek” – mesélte.

„Meggyőződésem, hogy amíg a fapados repülők és az EU munkavállalási rendszere ezt engedi, addig az angliai bentlakásos idősgondozás abszolút kiugrási lehetőség a magyar női rémálomból. Még csak el sem kell költözni Magyarországról, elég ingázni a két ország között” – érvelt e munkatípus mellett.

„Itthon nem kellettem, elmentem külföldre”

(Fotó: pixabay.com/geralt)

Share.

About Author

Leave A Reply