Válsághelyzetet okozhat a munkaerőhiány

0

Noha lassan évtizede nem látott mértékűre csökken a munkanélküliség Szlovákiában, a helyzet aggasztóvá kezd válni a miniszterelnök szerint. Robert Fico azt mondta, a szakképzett munkaerő hiánya manapság ugyanolyan válsághelyzetet idéz elő, mint amilyet a nagymértékű munkanélküliség 2010-2011-ben okozott.

Kedvezően alakul a munkanélküliség aránya Szlovákiában, amely az év elején kilenc éves minimumra csökkent. A statisztikai hivatal adatai szerint az állástalanok aránya jelenleg 8,5 százalékot tesz ki az országban.

Ján Richter szlovák munkaügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy kialakult minden valós feltétele a munkanélküliség csökkentésének és a foglalkoztatottság növelésének az elkövetkező időszakban.

A Szlovák Munkaügyi, Szociális és Családügyi Központ új projekteket indít a foglalkoztatottság támogatására. A munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint a 29 év alatti nyilvántartott állástalanok száma 67 500 fő, a 40 év alattiak száma pedig 132 500.

„Ez az a korosztály, amelynek készen kellene állnia arra, hogy újból visszatérjen a munkaerőpiacra. Elsősorban ezekkel az emberekkel fogunk dolgozni” – szögezte le a szlovák munkaügyi tárcavezető.

Nem csoda, hogy a Határátkelőn is akad jó pár szlovákiai munkalehetőség, de ha inkább másik országba mennél, annak sincs akadálya, elég egyetlen kattintás ide!

Robert Fico miniszterelnök örömtelinek tartja, hogy növekszik a foglalkoztatottság, mindemellett arra a problémára is felhívta a figyelmet, melyet a szakképzett munkaerő hiánya okoz Szlovákiában.

„A szakképzett munkaerő hiánya ma olyan válsághelyzetet teremt, mint amilyen a magas munkanélküliség aránya volt 2010-2011-ben” – fejtette ki az InfoRádió tudósítója szerint a szlovák miniszterelnök.

Szlovákiában jelenleg hozzávetőleg 50 ezer szabad munkahely van, ám ennek ellenére sok szerb vendégmunkás dolgozik az országban. Robert Fico attól tart, rövid időn belül hatalmas nyomásgyakorlás mutatkozik majd a külföldi munkaerő behozatalára.

„Ha körülnéznek a Nyitrán épülő vagy a nagyszombati, már meglévő autógyár környéki településeken, az ott élő emberek elmondják, milyen panaszok merülnek fel az ott dolgozó szerb vendégmunkásokkal szemben” – mondta Robert Fico.

Share.

About Author

Leave A Reply