Valószínűleg nem fognak feldarabolni minket

0

Mire számítsunk ilyentájt Törökországban? Természetesen arra, hogy javában tart a Ramadán. De mit jelent ez azoknak, akik turistaként érkeznek az országba? Erre a kérdésre adta meg a választ az Isztambul info oldal.

Gyakorlatilag semmit nem jelent, hiszen a Ramadán egyik fő szabálya, hogy az élet meg tovább. A 30 napos ünnepet olyan, mintha egy átlagos hétköznap lenne, legalábbis az átutazóknak. A szerző példaként hozza fel az üzletek nyitvatartását, amely szintén épp úgy nyit-zár, mint bárhol máshol.

„Igaz, a busz már nem úgy jár, mint szokott. A megszokottnál kissé gyakrabban nyomkodják a dudát. Nem is beszélve a taxisokról… de azért alapvetően nincs különbség.

A lényeges eltérés leginkább az éttermek esetében érezhetünk. Mivel napközben nagyon sokan böjtölnek, így egyes éttermek a Ramadán teljes időszaka alatt zárva lehetnek. Míg mások csak napközben nem nyitnak ki. De ők este egészen biztosan bepótolják a kiesett időszakot.

Nyugodtan be is ülhetünk oda. Lehet, hogy a személyzet tartja a böjtöt, de ők ehhez már hozza vannak szokva. Egyáltalán ne zavartassuk magunkat. (…)

Ami az étkezést illeti, együnk jóval korábban, mint a naplemente (Isztambulban kb. 9 óra), és fejezzük is be addig. Együnk jóval később, mint a naplemente (Isztambulban ez olyan 11 óra lehet). De persze ilyenkor rizikós, hogy marad-e elég étel addigra.

Foglaljunk asztalt. De még akkor is érdemes legalább fél órával előbb odamenni, mert könnyen másnak adhatják az asztalunkat.

Ezen kívül figyeljünk oda, hogy olyan helyen, ahol sok ember van, ott ne együnk és ne igyunk napközben. Valószínűleg persze nem fognak feldarabolni minket, hogy aztán ott helyben megsüssenek és megegyenek, de jobb nem ingerelni az éhes embert.

Ebben az időszakban az emberek a szokásosnál is könnyebben lesznek idegesek, agresszívak. Főleg ahogy közeledik az este, és szeretnének végre hazamenni vagy legalább asztalhoz ülni.

Ilyenkor előfordulhat, hogy a taxis nem arra a helyre visz el, ahova kérjük. Sőt! Sehova se visz el, hanem kirak a legközelebbi járdaszegélyen. Ugyan az előfordulhat a busszal is.

Sőt! Villamosvezetőt is láttam, aki megpróbálkozott ezzel. De végül beérte azzal, hogy az esti ezánkor otthagyta a villamost az út közepén, majd berohant a legközelebbi büfébe.

Ezekből láthatjuk, hogy az este előtti 1, majd az azt követő első 2 óra nem a megszokott mederben szokott folyni. Ilyenkor leginkább a kalandvágyóknak érdemes útra kelniük. De ők viszont egyedi élményben részesülhetnek.”

Amikor véget ér a Ramadán, az első napokban alig 1-1 üzlet van nyitva. De még fontosabb, hogy Isztambul kiürül, hiszen a nagy többség vidéken van a nagyszülőknél.

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

(Fotó: pixabay.com/falco)

Share.

About Author

Leave A Reply