Utazz Harry Potter szülőföldjére!

0

Virtuális utazás ugyan, de kezdetnek elég ahhoz, hogy kedvet csináljon egy jó portói borhoz Portugália partjainál. Tudtátok például, hogy egy híres, brit írónő is innen merített ötletet? J.K Rowling híres és méltán kedvelt karaktere, Harry Potter és története Portóban született: fekete palástját a legnagyobb portugál egyetemi város diákjainak palástja ihlette, Roxfort lépcsőit pedig egy apró ékszerdoboz, a Lello testvérek neogótikus könyvesboltja.

Sőt a világ legnevesebb építészei közül kettő is – Eduardo Souto de Moura és Álvaro Siza Vieira –  a városban alkot. És ki ne inna egy nemes portóit a portugál partoknál? A város ennek ellenére sokáig nem kapott egy kincsesdobozhoz méltó figyelmet. Majd fordult a kocka, mikor a Ryanair fapados légitársaság egyik központja lett. Életre kelt.

„Sorban állnak (tavaly több mint egymillióan) a Lello könyvesbolt előtt, pedig annak tulajdonosai már pénzt is kérnek tőlük ezért – ha már eredeti funkcióját gyakorlatilag nem tudja betölteni az apró hely. Kaptatnak a Ribeira lépcsőin, bebámulnak a Miragaia színes házainak ablakain, fotózás közben nekimennek a vonatra igyekvőknek a Sao Bento pályaudvar díszes előcsarnokában, mutogatnak a fekete palástba öltözött egyetemistákra – hát tiszta Harry Potter mind, szólj hozzá, Frank!” – számol be a hvg.hu.

A szállások mára már telt házzal büszkélkedhetnek, a szórakozóhelyek, kávézók tele vannak – a helyiek azonban nem örülnek ennyire, szerintük a turisták a legjobb helyeket foglalják el, egyik percben még azon problémáznak, hogy a turisták meg se nézik a Bolhao piacot, a másikban már a turistáktól nem lehet elférni a Bolhaón.

Szívesen kalandoznál külföldön, de kellene hozzá egy jó állás? Válogass itt!

A turisták „szapulására” azonban jó okuk van: „szúrja a szemüket, ahogy a válságból – a turizmus fellendülésének is hála – kikecmergő városvezetés és magáncégek nekiláttak Porto újjáépítésének. Ez ugyanis nem csak felfordulással, a csempével borított, igen rossz állapotú házak lebontásával jár, de sokszor azzal is, hogy az óvárosi részeken a határozott idejű bérlettel rendelkező lakóknak a szerződés lejártakor menniük kell, házaikat szállásként újítják fel.”

Ez előbb utóbb azt eredményezi, hogy eltűnik a város bája.

Mikor érdemes Portóba látogatni?

Bármikor, ha olyan szállást választasz, ahol fűtés is van. A legnagyobb ünnepség mégis a Szent János-napi vigadalom: a nyári napfordulón, június 23-a éjszakáján több százezren vonulnak az utcára és hagymaszárral, ma inkább gumikalapáccsal csapkodják egymás fejét.

Hova menj?

A hvg.hu szerzőjének ajánlása szerint a következő helyeket ne hagyd ki: a katedrális, Clérigos, Sao Bento, Santa Catarina, Dragao borospincék, I. Lajos híd az alapműveltség érdekében, majd a város kisebb-nagyobb parkjait, ahol gyönyörű a kilátás a városra.

A múzeumok közül a városi fogdában kialakított fotográfiai múzeumra, illetve a központtól kicsit távolabb található Serralves modern művészeti komplexumra érdemes időt szánni. Utóbbi egy tekintélyes Joan Miró-kollekciónak is otthont ad, parkjában pedig tehenek legelésznek.

A portóiak pacalevőknek mondják magukat, de ma inkább a francesinhára esküsznek. A különleges szendvicsben két szelet kenyér közé egy vékony szelet marhasült és mindenféle füstölt hús kerül, amelyet lapra vágott sajttal borítanak be, majd sörös-paradicsomos mártással tálalják – igény szerint egy tojást is ráütnek.

Mivel koronázd meg a napot?

Természetesen egy pohár portóival, kávéval, vagy a helyi sörrel ami Super Bock névre hallgat.

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

(Fotó: pixabay.com/nuno_lopes)

Share.

About Author

Leave A Reply