Mekk Elek országa

0

Uruguay egy Magyarországról nézve egzotikus hely, ráadásul jó hely is, olyannyira, hogy nem is volt olyan könnyű dolga anno az Uruguay Info oldalnak összeszedni az árnyoldalait.

„Az ország nagyon szimpatikus összességében és bár ugye semmi sem tökéletes már ránk is erőteljesen átragadt a mindent átlengő nagyon pozitív attitűd, így nem egyszerű rosszakat írni.

Közbiztonság

A rendőri jelenlét a mi környékünkön folyamatos és igen erős, jellemzően 1-2 óránként járőr megy el előttünk, a legközelebbi rendőrörs kb. 300 méterre van a házunktól, a közvilágítás jónak mondható, nagyon sok sétáló embert látni késő este is.

Természetesen semmi sem lehet makulátlan, ha a bűnözésről van szó, mi is konkrétan találkoztunk már vele, történt nálunk is egy besurranásos lopás nemrég, de ennek a kezelése azonban példaértékű volt a helyi rendőrség részéről. (…)

A gazdasági válság azért valahogy itt is megjelent, az utóbbi két-három évben itt is rohamosan romlanak a bűnözési statisztikák, egyre több a betöréses lopás, kisebb utcai rablás, néhány éve még nyugodtan nyitva lehetett hagyni bármit, autót, lakást, ma ez már nem megy.

Bürokrácia

A bürokráciáról már írtam sokat ezt megelőzően, a véleményem az, hogy ez szinte mindenhol egyformán bosszantó a világon, itt azért belejátszik az általános lustaság, ami alapvető dél-amerikai sajátosság illetve a szintén tipikus latin közöny, így ezek összeadódva néha kétségbeejtővé tudnak változtatni egy-egy konkrét ügyintézést.

Ezen felül kaotikus a jog és szabályrendszer, ami lehetőséget nyújt sokszor a hivatali improvizálásra egy sajátos jogértelmezés mentén. 🙂

Infrastruktúra

Azt kehet mondani, hogy minden szolgáltatás jelen van, többé-kevésbé elérhető ugyanaz, ami bárhol Európában. A legendák, amik a hiányos vízvezeték rendszerről, ihatatlan vízről, rossz utakról, gyakori áramszünetekről szólnak dél-amerikai országok vonatkozásában, itt sajna megdőlnek, az ilyen jellegű szolgáltatások/műtárgyak semmivel sem rosszabbak, mint nálunk.

Szolgáltatások

Hááát… Itt azért vannak gondok. Első látásra nagyjából minden OK, de gyorsan kiderül, hogy ez itt még a rengeteg Mekk Elek országa. A szakképzés gyerekcipőben, a „szakemberek” nagy része őskontár a „repülőről nem látszik” metódust követve – tisztelet persze a kivételnek, mert azért van néhány jó is és tipikus a 70%-ban elvégzett, félbehagyott munka.

A házakban kevés a derékszög, nincs szigetelés, szimpla üvegek mindenhol, KÜSZÖBÖKET NEM HAJLANDÓAK építeni sehová, és még millió bosszantó kis dolog, aminek a következménye az, hogy az általános, főleg építőipari minőség nincs a csúcson.”

Az eredeti írás itt jelent meg.

Share.

About Author

Leave A Reply