Újabb változások a német támogatásokban

4

Újabb döntéseket hozott a német kormány a válsághelyzetben lévők megsegítésére. Mást ne mondjunk, a fizetés rövidített munkaidő miatt kieső részének 60 százalékát – gyermeket nevelő munkavállalóknál 67 százalékát – ezentúl az első három hónapban pótolják.

A koalíciós egyeztető tanács ülésén megállapodtak a többi között arról, hogy a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására emelik a rövidített munkaidőre átállított alkalmazottak állami bértámogatását, meghosszabbítják a munkanélküli segély folyósítási időtartamát és csökkentik az étkezőhelyi vendéglátás általános forgalmi adóját (áfa).

A fizetés rövidített munkaidő miatt kieső részének 60 százalékát – gyermeket nevelő munkavállalóknál 67 százalékát – ezentúl az első három hónapban pótolják a szövetségi munkaügyi ügynökség (BA) forrásaiból, és a negyedik hónaptól 70 százalékra, illetve 77 százalékra emelik ezt az arányt, a hetedik hónaptól pedig már 80 százalékos, illetve 87 százalékos támogatás jár.

A várhatóan egyre súlyosabb álláshiány miatt a legutóbbi fizetés 60 százalékát – gyermeket nevelőknél 67 százalékát – kitevő munkanélküli segély 50 éven aluliaknál az eddigi 12 hónap helyett 15 hónapig jár, amennyiben a folyósítási idő a május-decemberi időszakban érne véget. Az 50 éven felüli munkanélkülieknél a folyósítási időtartamot több lépésben 24 hónapra emelik.

A járvány miatt március közepe óta csaknem teljes leállásra kényszerülő vendéglátóipari vállalkozások támogatására az éttermekben, kávézókban és egyéb étkezőhelyeken felszolgált ennivaló árára rakódó áfát 19 százalékról 7 százalékra csökkentik július 1-jétől 2021. június 30-ig.

Share.

About Author

4 hozzászólás

 1. Már sorry, de itt valami nagyon félrement. Ezt hogy kéne értelmezni (mivel változásnak van tálalva…) “ a fizetés rövidített munkaidő miatt kieső részének 60 százalékát – gyermeket nevelő munkavállalóknál 67 százalékát – ezentúl az első három hónapban pótolják.” Ez eddig is így volt, ezen nem is változott semmi. Az új valóban az, hogy három hónap után a 60/67 százalékot, 70/77-re, fél év elteltével pedig 80/87-re emelik. És az is fontos újdonság, hogy az eddigi szabályokkal ellentétben a Kurzarbeitergeld-ből nem vonnak le semmit, ha sikerül valami mellékállást találni (a legutolsó nettó kereseted összege a határ).
  A másik: a munkanélküli járadék 50 év felettiekre vonatkozó feltételei sem változtak, a “több lépcsős emelés 24 hónapra” eddig is így volt. Egészen konkrétan 50/55/58 éves kortól max. 15/18/24 hónapra jár a pénz (természetesen csak abban az esetben, ha az utolsó 5 évben min. 30/36/48 hónapnyi járulékfizetéssel járó munkaviszonyod volt).

  • Herr Géza on

   Hát mégsem veszett el. De látom, én hibáztam a nevem megadásával, sorry….

 2. Herr Géza on

  El. Szóval még egyszer:
  “ Mást ne mondjunk, a fizetés rövidített munkaidő miatt kieső részének 60 százalékát – gyermeket nevelő munkavállalóknál 67 százalékát – ezentúl az első három hónapban pótolják.” Ez mitől változás? Eddig is így volt. Ami valóban új, az az, hogy a 4. hónaptól ez 70/77-re, a hetediktől pedig 80/87%-ra emelkedik. Illetve az a valóban szintén fontos változás nem is lett megemlítve, hogy az eddigi szabályokkal ellentétben a Kurzarbeit melletti egyéb keresetet (ill. annak nagy részét) nem vonják le Kurzarbeitergeld-ből, hanem azt a legutolsó havi nettó teljes fizetésed összegéig “megtarthatod”.
  A munkanélküli járadék (ALG I) 50 év felettiekre vonatkozó része sem változott, az eddig is így volt, a mondat megfogalmazása viszont azt sugallja, mint ha ez is valami új, koronavírusspecifikus intézkedés lenne.

Leave A Reply