Új szinten a kivándorlás

0

A lengyelek mindig is híresek voltak arról, hogy könnyen nekiindultak a világnak, és nincs ez másként manapság sem. Olyannyira nem, hogy a jelenség egyre csak erősödik.

Példátlan az a kivándorlás, ami az elmúlt két évben zajlik Lengyelországból, rengetegen hagyják el a szülőföldjüket. Újdonság viszont, hogy az útnak indulók kezdenek távolabbi helyeket is felfedezni.

Az egyik Izland, ahol a 350 ezres lakosság három százaléka már lengyel. Sokan ugródeszkának tekintik a szigetet ahhoz, hogy eljussanak Norvégiába. Nő a lengyel diaszpóra Kínában és Brazíliában is, annak ellenére, hogy ezek nem igazán gazdag országok. Kínából sokan Japánba vagy Ausztráliába mennek tovább – írja az onet.pl hírportál.

A lengyelek legnagyobb fogadó országaiban – Nagy-Britanniában, Németországban és Hollandiában – számottevő diaszpóra alakult ki. A szigetországban 700 ezer és kétmillió közé teszik a lengyel vendégmunkások számát, Németországban 655 ezren lehetnek. Csak Írországban 111 ezer lengyel él.

Bár a kivándorlók legnagyobb része még mindig szakképzetlen munkás, sok a diplomás is. A lengyel vendégmunkások 24 százaléka magyar fogalmat használva „OKJ-s” képzéssel rendelkezik, 40 százalékuknak van középfokú és 23 százalékuknak felsőfokú végzettsége – emlékeztet a napi.hu.

A lengyelek többsége nem tér haza, egy 2012-es felmérés szerint 14:1 az aránya azoknak, akik tartósan elhagyják hazájukat, illetve azoknak, akik vissza utaznak Lengyelországba.

(Fotó: pixabay.com/JayMantri)

Share.

About Author

Leave A Reply