Úgy nyert, hogy bukott a skót függetlenség

0

Megnyerte ugyan a skóciai parlamenti választásokat a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP), de nem sikerült megőriznie abszolút többségét az edinburgh-i parlamentben.

Nem lehet felhőtlen az öröm a Skót Nemzeti Párt soraiban, mert bár 63 képviselői helyet sikerült szerezni a 129 tagú skót törvényhozásban, de az abszolút többséghez 65 mandátum kellett volna.

A 2011-ben tartott előző skóciai parlamenti választásokon az SNP 69 képviselői hely elnyerésével – története során először – abszolút többséggel alakíthatott kormányt, most viszont hat képviselői helyet elvesztett, így más pártok külső támogatására vagy koalícióra kényszerül. A párt a 2007-es skóciai választásokat is megnyerte, de akkor sem volt abszolút többsége.

Újrakezdés Skóciában

A mostani eredmény komoly visszalépés, különös tekintettel arra, hogy a Skót Nemzeti Párt továbbra sem tett le elsődleges politikai célkitűzéséről, vagyis Skócia függetlenné válásáról, ezt azonban az edinburghi törvényhozásban képviselt többi párt nem támogatja.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök pénteken mindazonáltal kijelentette, hogy az SNP „történelmet írt” sorozatban harmadik választási győzelmével. Ilyesmi még nem fordult elő a skót parlament történetében, és ez az SNP-kormány politikája melletti bizalmi szavazás – tette hozzá az MTI szerint.

Az SNP-kormány 2014 szeptemberében népszavazást rendezett arról, hogy Skócia függetlenné váljon-e, de a referendumon az elszakadást ellenzők kerültek többségbe.

Nicola Sturgeon azóta igen óvatos nyilatkozatokat tesz a függetlenség kérdésében: rendre hangoztatott álláspontja szerint csak akkor kerülhet napirendre az újabb népszavazás, ha biztosra vehető, hogy sikerült a skót választók többségét megnyerni a függetlenség ügyének.

Ami a többieket illeti, a skót Konzervatív Párt 31 képviselői mandátumot szerzett, amivel megduplázta legutóbbi eredményét. A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt 13 mandátumos veszteséggel és 24 képviselői hellyel a harmadik helyre szorult vissza.

(Fotó: twitter.com/nicolasturgeon)

Skócia vagy Ausztria: melyiket válasszam?

Share.

About Author

Leave A Reply