Úgy nézheted meg Amszterdamot, mint még soha

0

A holland nagyváros talán a csatornákról nézve a legszebb. „Észak Velencéje” nem véletlenül kapta a nevét, ám most egy egészen új módon, Roboattal járhatjuk be.

A Roboat persze szójáték, a robot és a hajó (boat) szavakból, így aztán nem nehéz kitalálni, hogy önvezető elektromos hajókról van szó, amit a helyi Institute for Advanced Metropolitan Solutions dolgozott ki a Massachusetts Institute of Technology segítségével.

Az ötéves kutatói projekt a világ első ilyen hajóflottáját szállítja majd a holland városnak, a prototípust már áprilisban kipróbálták a vízen. Ezzel persze még nincs vége a fejlesztésnek, hiszen még több kísérletre van szükség.

A Roboatok mindegyike 4 méter hosszú, a maximális sebességük 6 km/óra és 12-24 órán keresztül működőképesek egyetlen töltéssel és kb. 100 km-t képesek megtenni. (A meglehetősen széles spektrum a többféle akkumulátornak és az utasok eltérő számának köszönhető.)

A fejlesztést végző AMS igazgatója, Stephan Van Dijk arra hívta fel a figyelmet, hogy a robothajóknak többféle hasznosítása elképzelhető, nem csak utasokat szállíthat, de a belvárosi szemét elszállítására is alkalmas lehet.

„Az Amszterdamhoz hasonlóan vízben gazdag városok számára az automatizált vízi közlekedés érdekes lehetőségeket nyit meg a városi infrastruktúra fejlesztésében” – tette hozzá.

Ha minden jól megy, akkor aligha kell sokat várni arra, hogy mi is felpattanhassunk egy Roboatra és úgy láthassuk Amszterdamot, mint még soha.

Amszterdam nem Hollandia

Share.

About Author

Leave A Reply