Üdv a pokolban!

0

Már csak alig több mint egy hónap van hátra a riói olimpia kezdetéig, és a közbiztonsági helyzet ahelyett, hogy javulna, szinte folyamatosan romlik. Amikor a helyi rendfenntartók figyelmeztetnek arra, hogy nem biztonságos odautazni, az azért jelenthet valamit.

Komoly biztonsági problémákkal kell szembenézniük azoknak a sportolóknak és szurkolóknak, akik a riói nyári olimpia helyszínére utaznak. Olyan metropoliszról van szó, ahol az elmúlt hetekben, hónapokban állandósult a rendőrség és a közszolgák demonstrációja, ahol a zika vírus komoly kérdéseket vet fel, és ahol a strandröplabda-torna helyszínéül szolgáló tengerparton emberi testrészeket mos ki a szárazföldre a víz.

Mindez alapvető biztonsági kérdéseket vet fel, amihez hozzájárul még a rendőrök turistáknak szánt figyelmeztetése, mely szerint ne számítsanak sok jóra és kellemes tartózkodásra.

A nyitóképen látható felirat így szól: „Üdvözlet a pokolban. A rendőrök és a tűzoltók nem kapnak fizetést, senki sem lesz biztonságban, aki Rio de Janeiróba érkezik” – és ez nem hangzik túl jól.

Egy másik, a BBC által közzétett felirat szerint „a rendőrségnek az emberek, a kormánynak az olimpia a legfontosabb”, ami jól mutatja az ország vezetése és a biztonságot szavatolni hivatott szervek közti feszültséget.

Az augusztus 5-i ünnepélyes megnyitó előtt alig egy hónappal tehát a helyzet nagyon nem rózsás. Egyszeren nincs elég pénz, a helyi kormányzó, Francisco Dornelles például azt nyilatkozta az O Globo brazil lapnak, hogy az állam még mindig várja a szövetségi kormány által a játékokra beígért, 860 millió amerikai dollárnyi támogatás kifizetését.

Más kérdés, hogy immár bevett szokás, hogy az összes nagy, világszerte figyelemmel követett sporteseményt arra használják fel a helyi szakszervezetek, hogy minél jobb feltételeket próbáljanak meg kicsikarni (lásd a még javában zajló franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság előtti felfordulást), de azért ekkora kavarodásra aligha számított bárki is.

Szóval érdemes alaposan megfontolni azt a riói utat.

Share.

About Author

Leave A Reply