Túltolt lakásárak Londontól Írországig

0

Nem is olyan egyszerű megállapítani, vajon egy adott országban vagy városban mennyire drágák vagy éppen olcsók az ingatlanok, hiszen ez meglehetősen sok tényező függvénye.

Az, hogy egy országban éppen drágák vagy olcsók-e a lakások, a hosszú idősoros adatok átlagához viszonyított árszintekkel mérhető meg. Bizonyos országoknál ez akár 40-50 éves adatsort is jelenthet, ami jó kapaszkodót ad az aktuális árszint vizsgálatához.

A leginkább túlárazott piacról nem meglepő módon Hongkongban beszélhetünk, ami az elmúlt évtizedek átlagához képest jelenleg 70 százalékkal drágább – írja összeállításában a Portfolio.

Az Egyesült Királyságban szintén túlárazott a piac, ott országos átlagban 30 százalékkal, de Londonban feltehetően ennél is magasabb mértékben haladják meg az árak a sok évtizedes átlagot.

Írországban a 4 éve tartó stabil áremelkedés miatt ismét átlag feletti árakról beszélhetünk, de még nincs akkora lufi, mint az előző két országban.

Az Egyesült Államokban a válság utáni helyreállás óta átlag körüli az árszint, de Németország és Svájc stabilitása ellenére még mindig relatíve olcsónak számít, így ezekben az országokban még van tér a lakásárak növekedésre.

A kakukktojás viszont Japán, ahol a stabil piac sokáig inkább stabilan csökkenő árakat jelentett, de 2010 óta évente egy-két százalékot folyamatosan nőttek az árak. Ennek ellenére Japánban még most is 30 százalékkal olcsóbbak a lakások a mindenkori átlagnál, így hosszú távon itt is elképzelhető a korrekció.

Magyarországon a lakásárak az ezredforduló előtti jelentős emelkedés következtében néhány év alatt megduplázódtak, ami reálértéken 50 százalék körüli emelkedést jelentett.

A válság alatti irányváltás következtében azonban a következő években ugyanannyit csökkentek is. A mostani második felívelő ciklus során pedig azt tapasztaljuk, hogy lassan reálértéken is elérjük a válság előtti csúcsértékeket, Budapesten pedig már meg is haladtuk azt.

Share.

About Author

Leave A Reply