Túlélni a Mediterrán Telet

0

Fázunk. Jó, tél van, és ez ilyenkor elfogadott érzés, miként az a gondolat is, hogy milyen jó lenne valamilyen mediterrán vidéken lenni most. Hát, mint Tucano írásából kiderült, ez nem feltétlenül van így, sőt… Fázni ugyanis Európa déli vidékén is lehet, sőt, ott lehet csak igazán. Hogy miért, az rögtön kiderül!

„Nem Szibériában vagy szabadon választott sarkkörön a legundorítóbb a tél, hanem minden kétséget kizáróan Olaszországban, mégpedig a Ravennát Riminivel összekötő tengerparti sávon. Érzem, hogy rétegproblémának tűnik a mediterrán telek túlélése, de talán érdemes néhány fontos túlélési praktikával kiegészíteni ezt a nem túlkutatott területet. (…)

Európa déli oldala csodálatos és szépséges, országtól függetlenül Görögországtól Portugáliáig, de télen nagyon nagy szívás a hideg. Rövidnadrágban/atlétában lehet napközben kávézva figyelni az északi embereket, akik irigykedve nézik napsütötte bőrödet. De aztán hazamész és rohadtul fázni fogsz. Ahol szigetelt és fűtőtesttel, kályhával ellátott lakások vannak, na, az nem mediterrán vidék. Fűtetlen lakások, vékony ablakok, hatalmas kövek közötti lyukakon besüvítő szél, ez már ismerős. (…)

Azon a tájon a hőmérséklet pár hétre lemegy akár -4 fokig is. Ekkor olyan sűrű köd lepi el a vidéket, hogy maga a Hasfelmetsző is elégedetten csettintene, mert egy métert sem lehet látni. (…) Nemcsak vízpárát rejt ugyanis, hanem az a végállomása az Afrikából érkező pornak is. (…)

Eddig három európai, mediterrán térségbeli országban töltöttem el teleket, mert egy tél nem tél.

Olaszország

Salento az a hely, ahonnan délre véget ér a fűtőtest és szigetelés övezet, mondhatnánk az európai összörökséget felváltja a főníciaisabb szemlélet. Ezért Salento-szerte még szinte csak olyan lakást lehet kibérelni, amely rendelkezik fűtéssel. Biztosan trehányul van felszerelve és a nyílászárók is tutira odavernek, de legalább nem fenyeget az azonnali fagyhalál, mint azt később tapasztalni fogjuk. Azonban a mediterrán tél nem hagyja magát, hideg helyett kapunk muffo-t. Azaz dohot vagy mifenét. (…)

A délolasz télben ugyanis mind az Adriai, mind a Jón-tenger partján tilos a szellőztetés! Elég két-három, pár órás napoztatás/szellőztetés és támad a feketeség. Szó szerint. Először egy feketés árnyalat jelenik meg, általában a plafonon, de lehet a falon is. Majd pár nap alatt az egész felület matt fekete lesz. Pár hét és az egész lakás átmegy ravatalozóba. És tényleg, mert a muffo mindenféle tüdőbetegséget terjeszt, hogy rohadna meg. (…)

Gyakorlati tanács: költözés. Bármilyen radikálisnak tűnik, a saját kárán tanul az ember, ha megjelenik a fekete árnyalat, sokkal érdemesebb menekülni, mint ellenállni. Költség, idő és egészségkímélés egyben.

Portugália

Az EU nyugati határa, azaz óceáni gyepűje rohadt hideg telente. Porto nyaranta is. (…) Két, portugál viszonylatban nagyon enyhe telet töltöttem Lisszabonban. Januárban pár hétig éjszaka 9 fok volt, tehát a lakásban is. Ahol nem volt fűtés, csak egy darab Junoszty televízió nagyságú elektromos melegítő, ami berregett és égetett, meg szikrázott. Két felnőttre és két gyerekre.

Sőt, hóvihart is láttam, 5 percig tartott, 63 év után az első alkalommal. Pánik tört ki és emberek futottak az életükért a szállingozó hóban, tényleg komoly újdonság lehett nekik.

Portugáliában csak és kizárólag elektromos mobil melegítőkkel lehet túlélni a telet, de az áram sajnos roppant drága. Azonban van valami Lisszabonban, ami tökéletes megoldás téli estékre. A Barrio Alto 500+ bárjára gondolok, ahol minden kocsmában élőzene szól és a brazil/angolai/zöldfoki-szigeteki egzotikus szépségek mellett akár norvég csajokkal is lehet csörögni. (…)

Gyakorlati tanács: Zöldfoki-szigeteki puncs (ponche de Cabo Verde), lehetőleg házi. Mindenképpen grogból legyen és az legalább 70%-os.

Málta

Sikerült beköltöznünk egy igen szép kilátású ingatlanba, azonban van egy apróbb hiba, amit kihagytam a számításból. Ez Gozo, de hivatalosan az egész ország legszelesebb helye. Olyan romantikusnak hangzott a neve: Ras ir-Reqqa View, amíg ki nem derült, hogy ez „Zordon Szelek Bérce Kilátó-t” jelent.

Ha elindul (és azt teszi) a szél Szicília hegyei közül, olyan sebességgel fúj át az egész Földközi-tengeren, hogy a Szahara közepén is összehúzzák magukon a burnuszt a pásztorok és dobnak még egy szárított teveszart a tűzre. Na, ez van velünk szemben és köztünk egy darab vékony üveglap.

Volt, hogy egyszerre öt darab forgószelet figyeltem meg a tengerben, ezek egyenként átfújtak rajtam és családomon. Sima ügy hetente egy hurrikán. Egyszer nem ráültem, hanem háttal ráfeküdtem a szélre és megtartott, köszi.

Közben Máltán ÉJSZAKA a fűtetlen házakban ugyanúgy szétfagynak az emberek és kabátban üldögélnek a konyhában, de EZT ITT senki sem hiszi el, aki még nem járt erre. Akkor is fúj a szél, ha egyébként máshol nem. Két utcával arrébb már egy fuvallat sem, kis szigetünk fővárosában, Rabbatban pedig egy szál trikóban napoznak az emberek. (…)

Gyakorlati tanács: Gozo déli oldalán lakást vagy házat bérelni a Quala-Ghajnsielem tengelyen és egész télen meleg van, meg besüt a nap az ablakon.”

Tucano teljes írását itt olvashatjátok el. Szerintem mostanra már kiderült, hogy érdemes!

Share.

About Author

Leave A Reply