Túlélni az ausztráliai hőséget

0

Minden idők legmelegebb januárja volt az idei Ausztráliában. Olyannyira, hogy a havi átlaghőmérséklet először haladta meg a 30 Celsius-fokot. De miként élik ezt meg az ott élő határátkelők?

Az ausztrál meteorológiai szolgálat hivatalosan is megerősítette mindazt, amit az elmúlt hetek hírei alapján sejthető volt: januárban soha nem tapasztalt szélsőséges meleg uralta az országot.

A forró évkezdet Ausztrália harmadik legmelegebb évét követte, csak 2005 és 2013 volt melegebb 2018-nál, amely az eddigi legmelegebb decemberrel zárult.

A hőség miatt például Victoria államban ezrével hullottak el a denevérek, Új-Dél-Walesben megolvadtak az országutak, északon pedig tömegével haltak szomjan a vadlovak és a vadszamarak a rendkívüli szárazság miatt.

Mindez természetesen a született ausztráloknak is megterhelő, de hogyan élik meg a külföldről érkezettek?

„A legyek legalább olyan rosszak, mint a hőség”

„A hőmérséklet az őrületet jelentő 40 C fokos tartományban jár és még éjszaka is 22 C fok van. A munka hamarabb kezdődik és hamarabb is ér véget, mint általában.

Már hajnali 6-kor, napfelkelte idején kezdünk, ilyenkor gyönyörű a napfelkelte, de 10 órakor már kezdünk megsülni és nincs menekvés. Nincs enyhülés, csak a borzalmas forróság.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A legyek legalább olyan rosszak, mint a forróság, kamillával dörzsöljük magunkat védekezésül. A folyók kiszáradtak, a halak az oxigénhiány miatt elpusztulnak.

A vízkorlátozás miatt nem lehet locsolni, autót mosni (csak vödörből). A légkondicionált pubokban, bevásárlóközpontokban és mozikban próbálunk meg enyhülést keresni és menedéket találni a legyek elől.” (Gerald)

„Borzalmas a hőség”

„A hőség borzalmas. Olvadunk el. Az itteni időjárás egyre melegebb. Általában az évnek ezen a szakában viharok és heves esőzések vannak délutánonként, de most már hónapok óta nem esett. Idén még egyáltalán nem.” (Thomas)

„Brutális a pára”

„Most reggel 9 óra és 32 C fok van, dél körül lesz 36. Vendégek jönnek vacsorára, de a kutyánk, Boris, nem hajlandó kijönni a medencéből. A pára brutális, a légkondik is csak szenvednek.

Úgy 1990 környékén ritka volt, hogy egymást követő több nap is 35 C fok legyen, de most már szinte évente dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok. Nem lehet letagadni a klímaváltozást, a hőség egyre nagyobb. Az ember csak egy dolgot tehet, lemegy az óceánpartra vagy beül a medencébe.” (Finbarr)

„Dubaihoz képest ez kellemes”

„Hat évig éltem Dubaiban, nemrég költöztem Sydneybe. Az időjárás igazán kellemes itt. Igen, meleg van, de kellemes szél fúj és a dubai hőséghez képest kifejezetten balzsamos az idő.” (Ruth)

Ha további tapasztalatok is érdekelnek, akkor itt olvashatsz belőlük még.

Négy évvel az indulás után szeretnénk tovább fejleszteni a Határátkelő oldalát. Segítsetek nekünk ebben egy kérdőív kitöltésével, amit ITT TALÁLTOK! Szóljatok bele ti is, merre menjen tovább a Határátkelő! Köszönjük szépen!

(Fotó: pixabay.com/GoodGuyPaul)

Share.

About Author

Leave A Reply