Trump nagy szívószálháborúja

0

Politikai állásfoglalásként is felfogható, hogyan isszuk meg nyári hűsítőnket.
Donald Trump nevével ellátott műanyag szívószálakat kezdtek árulni az amerikai elnök hivatalos kampányoldalán, és több százezret el is adtak, annyit, hogy a termék egy időben ki is fogyott.

Tíz darab újrahasználható és újrahasznosítható szívószálat 15 dollárért lehetett beszerezni. Donald Trump és csapata a műanyag terméket a liberálisnak tartott papír szívószálak alternatívájaként kezdte el értékesíteni.

„A liberális papír szívószálak nem működnek. Állj Trump elnök mellé és vegyél egy csomag újrahasznosítható szívószálat még ma!” – hirdeti a szlogen a vörös színű, gravírozott Trump feliratos szívószálakat.

A szívószálháború azt követően terelődött politikai síkra, hogy egyre több étterem és bár kezdte elhagyni a műanyag termékeket, és helyettük papír szívószálakat adott az italokhoz.

Az ok egyszerű: az egyszer használatos műanyagok óriási környezeti terhelést jelentenek, és veszélyeztetik a tengeri élővilágot a többi műanyagszeméttel együtt.

A Trump-szívószálakat ennek a folyamatnak az ellenzéseként dobták piacra. „Tegyük újra naggyá a szívószálakat” – csavart egyet az elnök híres szlogenjén kampánytanácsadója, Brad Parscale, amikor meghirdette a termékeket.

A lépés tetszett Donald Trump híveinek, ez látszik az eladási adatokból. A bevételt az elnök újraválasztási kampányára használják fel – július végi adatok szerint mintegy félmillió dollár jött be.

Egy republikánus szavazó a Twitteren jelezte: magával viszi a műanyag szívószálakat az éttermekbe, és tiltakozásként, meg persze bosszantásból azokat fogja használni, ha papírból készültet ajánlanak neki.

Környezetvédelmi csoportok ugyanakkor a veszélyekre figyelmeztetnek. Egy szervezet igazgatója, Ariel Hayes szerint ebből látszik, hogy a környezetvédelem nem más, csak vicc az elnök számára.

Egy másik csoport, a Lonely Whale ügyvezetője, Dune Ives arról beszélt, hogy a Trump-csapat lépése megmutatja, mennyire nem értik, hogyan működik a hulladékgazdálkodás. Ha értenék, tudnák, hogy a szívószál túl könnyű ahhoz, hogy újrahasznosítsák és anyaga sem tud lebomlani.

Donald Trump is megnyilvánult az ügyben, és azt mondta: sokkal nagyobb gondok is vannak a szívószálaknál, és érdemes lenne beszélni a műanyagtányérokról és csomagolóanyagokról.

A PPC (Plastic Pollution Coalition, Műanyagszennyezés Koalíció) szerint a műanyag létezése minden fázisban szennyező, és évente nyolc millió tonna szemét kerül az óceánokba.

„A szívószálak esetében az anyaggal van a gond. A bolygónk műanyagszennyezési válsággal néz szembe. Hiába vannak újrahasznosítható műanyagok, 91 százalékuk nem az. A BPA-mentes anyagok is tartalmaznak mérgező vegyi anyagokat, amelyek ártalmasak az egészségre” – emelte ki a szervezet vezérigazgatója és társalapítója, Dianna Cohen.

Az EU-ban 2021-től tiltják be többek között a műanyag szívószálakat is.

Kicsoda Donald Trump legkisebb lánya?

Share.

About Author

Leave A Reply