Több a határátkelő, mint gondoltad volna

0

A határátkelők számának már a megbecslése sem egyszerű feladat, évek óta mindenféle számok keringenek, de pontos adatot nem lehet tudni. Most talán közelebb jutottunk valamivel a megoldáshoz.

Ezúttal a Portfolio állt neki, hogy megpróbálja összeszedni, mennyi magyar élhet jelenleg az Európai Unióban. Nekik 2016-os számok alapján egy közel 570 ezres szám jött ki Európára vonatkoztatva.

„A legtöbben hivatalosan Németországban élnek, de még Dániában is van több mint ötezer magyar. Jórészt a tagállamok által megadott adatokból igyekeztünk dolgozni, és menetközben egy sor érdekességre is bukkantunk” – írta a gazdasági portál.

Az elemzés elsőre azt adta ki, hogy legtöbben Németországban élnek, ezen nem is lehet megütközni. Az ezüstéremért azonban Franciaország jelentkezett be, amely valljuk be, meglepő adat. Aztán jött csak Nagy-Britannia, ott viszont a 90 ezres adat tűnt irreálisan alacsonynak. Utóbbi esetben a 200-300 ezres adat sokkal reálisabb lehet, így a korrigált modellben 250 ezer fővel számoltak.

Csatlakoznál a határátkelőkhöz, de még nem találtál munkát? Keress a Határátkelőn!

Az újra összevetett adatok szerint összességében több mint 70 ezres növekedésről beszélhetünk három év alatt. Ez nem jelenti azt, hogy mindössze néhány év alatt több mint félmillió magyar hagyta el az országot, hiszen már az EU-csatlakozás előtt is éltek Nyugat-Európában.

Nagy-Britanniában például 2003-ban már 12 ezer magyar lakott hivatalosan, míg Ausztriában 31 ezren voltak. Az egyik legnagyobb „felvevőpiacnak” számító Németországban 2009-ben alig 60 ezer magyar élt, vagyis nyolc év alatt megháromszorozódott a számuk.

A 2004-es EU-csatlakozás óta több százezren próbáltak szerencsét hosszabb-rövidebb ideig Európában. Közülük még ma is több mint félmillióan élhetnek külföldön legálisan.

(Fotó: pixabay.com/Natalivica7712)

Share.

About Author

Leave A Reply