Tízből kilenc magyar diák elmenne külföldre

0

Ebben az esetben csak cserediákságról van szó, a különböző programokban viszont gyakorlatilag mindenki szívesen részt venne, olyannyira, hogy egy felmérésben a megkérdezettek 93,1 százaléka válaszolta azt, hogy kipróbálná magát külföldön.

A három legjellemzőbb motivációs tényező a hazai 14-19 évesek számára a nyelvtanulás, a kaland és a különféle kultúrák találkozásából adódó élmények szerzése.

A fiatalok több mint egyharmada (36,1 százaléka) a nyelvtanulásért, egynegyede (25,4 százaléka) a kalandért, 15,6 százaléka pedig a különféle kultúrák találkozásából adódó élményekért szeretne cserediák lenni.

A diákok maradék 23 százaléka a karrier megalapozása, a jó minőségű oktatás, a külföldi ismerősök szerzése vagy az önállósulás miatt költözne el átmenetileg egy másik országba.

A középiskolások legnagyobb része, 36,9 százaléka Európában lenne cserediák, míg 28,7 százaléka Észak-Amerikába, 13,9 százaléka pedig Ausztráliába vágyik – többek között ezek derültek ki a nemzetközi diákcsere programokat szervező, nonprofit American Field Service (AFS) országos felméréséből.

A felmérésben megkérdezett fiatalok körében a hosszabb, 6-12 hónapos diákcsereprogram lenne a legnépszerűbb: 38,5 százalékuk választana ilyet, mintegy egyharmaduk (34,4 százalékuk) preferálná a 3-6 hónapos kint tartózkodást, s csak 27 százalékuk menne három hónapra vagy annál rövidebb időre.

A megkérdezettek számára külföldön tartózkodásuk során a három legjelentősebb kihívást az otthoni barátok és család hiánya (44,3 százalék), a külföldi iskolába történő beilleszkedés (15,6 százalék) és a nyelvi korlátok (14,8 százalék) jelentenék.

A diákok 16,4 százaléka fele-fele arányban tart a honvágytól illetve a külföldi fogadócsaládba történő beilleszkedés nehézségeitől. Tízből egy diák azonban úgy gondolja, hogy számára semmi sem jelentene kihívást cserediákként.

(Fotó: afs.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply