Tíz utálatos dolog Finnországban

1

Anita január óta él Finnországban, ahol erasmusos hallgatóként tanul egy Porvoo nevű településen. A 21 éves egyetemista alighanem a kultúrsokk abban a fázisában van, amikor jellemzően sok minden nem tetszik az embernek, ezeket szedte össze az alábbi posztban. A magam részéről csak annyit tennék hozzá, hogy majd jön a következő szakasz (meg a tavasz…). A Tíz dolog-sorozat korábbi részeit itt találod. A képeket köszönöm Anitának.

#10 Szauna

Én személy szerint sosem voltam odáig a szaunáért, de mint tudhatjuk, ez igenis fontos dolog a finn kultúrában. Nem mintha rá lennék kényszerítve, de úgy gondoltam, ha már itt vagyok, kipróbálom.

A kollégiumban, ahol lakom, a diákok többsége finn és legtöbbször ők használják a szaunát. Az volt az első és utolsó alkalom, hogy kipróbáltam, mivel túl azon, hogy elég kellemetlenül éreztem magam az engem körülvevő meztelen emberek miatt, ők sem nézték jó szemmel, hogy én nem vagyok az.

#9 Időjárás

Persze, tudtam mire vállalkozom, amikor január elején északra jövök, de jobban megviselt, mint gondoltam. Egy nap mindössze 6 órán keresztül volt világos (a világos alatt nem napsütést értek, ugyanis február végéig nem láttam a napot) és ha ez nem lett volna még elég, megállás nélkül havazott.

A hó még nem is jelentett akkora gondot, mivel a város elég jól felkészült, és reggelre gond nélkül tudtam iskolába menni, azonban a -20 Celsius körüli időjárás miatt gyakran tükörjégen kellett gyalogolni.

Külföldre mennél dolgozni? Válogass itt közel ezer állás közül!

Ekkor azt hittem már nem lehet rosszabb, de amikor február elején indokolatlanul sok eső esett, ezzel még csúszósabbá téve a talajt, akkor kezdett el igazán honvágyam lenni és hiányolni a reggeli tömeget a Lehel téren. Azóta ez annyiban változott, hogy már 10 órán keresztül van világos!

#8 Oktatás

Az egyik fő ok, amiért Finnországot választottam, az az oktatás tesztelése volt. Miért olyan világhírű? Már három hónapja itt vagyok, de még mindig nem tudom.

Ha össze kéne hasonlítanom a finn iskolámat a magyarral, ég és föld a kettő, és nem feltétlenül a finn javára. Itt egy átlagos óra három óra hosszán keresztül tart, egy nagyon családias osztályteremben (a diákok a földön ülnek párnákkal, zokniban, mások kanapékon ráadásul mindössze tízen vagyunk) és általában vagy beszélgetünk vagy videókat nézünk.

A fő ok amiért nem tetszik, az az, hogy komolytalannak érzem az egészet. Bármit csinálok az jó és bármennyire őrülten hangzik, szükségem lenne a kritikára.

Egy példa: az egyik órámra egy prezentációt kellett csinálni egy adott témában. Az öt fős csoportból négyen (szerintem) jó munkát végeztünk, az elvárásoknak megfelelően.

Az utolsó prezentáló azonban teljesen eltérő témáról mutatott be egy 3 diás power pointot, amihez nem fűzött semmit, csak hagyta, hogy elolvassuk, majd lejátszott egy tízperces videót.

Ha ezt valaki az otthoni egyetememen megcsinálja, instant elégtelent kap, de itt a tanár megdicsérte a diákot és mint később kiderült, ugyanolyan érdemjegyet kapott, mint mindannyian. Ez számomra megdöbbentő volt.

#7 Emberek

Bevallom én sem vagyok nagyon beszédes, de mégis az ő csendességük már olykor fájdalmas. Persze tudom, hogy ez emberfüggő, de nem véletlen van az a sztereotípia, hogy a finnek introvertáltak és némák. Persze van kivétel, ők erősítik a szabályt.

#6 Túl sok természet

Csodálatos dolog a természet, főleg Finnországban, ahol az alacsony népsűrűségnek köszönhetően tömérdek lehetőség adódik arra, hogy egyedül sétálgass az erdőben.

Tömérdek alatt azt értem minden nap, és a séta az erdőben történetesen az utam az iskolába, ami nem éppen a legkellemesebb szituáció, főleg nem sötétben. Vidéki lány vagyok, de a természet és a város két külön fogalom ezért is volt számomra abszurd, amikor realizáltam, hogy a finneknek sikerült egyberakni a kettőt.

Itt nem parkokat építenek a városba, itt maga a város egy park. Másrészről, természetesen (szándékos szójáték), ez egy nagyszerű dolog, mivel a természetet tisztelni és óvni kell.

#5 Ünnepek

Reménykedtem, hogy legalább a születésnapomra jobb lesz a helyzet. Általában otthon az ember 21. születésnapján a pultosok legalább boldog születésnapot kívánnak, itt azonban semmi hasonló.

Ezenkívül próbáltunk valami szülinapos „felszerelést” keresni, hiába, csak felfújható lufikat árultak. Később számon kértem a finn ismerőseimet, miért lehet ez, csak annyit mondtak náluk nem nagy ünnep a születésnap.

#4 Látnivalók

Többen is mondták, hogy a lehető legrosszabb évszakban jöttem Finnországba, de én valamiért meg voltam győződve, hogy attól nagyon sok mindent tudok majd csinálni. Ha Budapesten van egy csomó téli látnivaló/program akkor itt miért ne lenne?

Ja, azért mert ez Finnország és ha nem nyáron jössz, akkor unatkozol. Többször is rákerestem, mit tudok csinálni, ha már úgyis van egy csomó időm és rengeteg találatot adott ki a keresőportál; nyárra.

#3 Kaja

Egyetemi diák vagyok, egy egyetemi diákhoz méltó büdzsével. Ha arra kerül az alkalom, hogy nem tudok „otthon” enni, akkor lehetőségem van a menzához.

Viszonylag olcsó egy étkezés, de a menü általában nem fantasztikus. Rendszerű a főtt krumpli hallal, de néha a változatosság kedvéért hoznak valami oroszosat, csak hogy tudjuk hol is vagyunk.

#2 Közlekedés

Helsinkin belül nagyon egyszerű, Porvooban már annyira nem éri meg. A buszok olyan ritkán járnak, hogy hamarabb odaérek gyalog.

#1 Árak

Szerintem nem kell bemutatnom, Finnország a 9. legdrágább európai ország. Ha belegondolunk, minden eddig felsorolt pont megoldható lenne, ha nem lenne minden horribilis áron.

Gyakran utazunk át az észt fővárosba, hogy beszerezzünk minden szükséges dolgot. Vicces belegondolni, hogy azzal együtt, hogy eljutunk Helsinkibe, majd kompolunk, még mindig olcsóbban jövünk ki, mintha ide a bevásárlóközpontba mennénk.

Ez lett volna az én listám, persze mindezek ellenére semmi bajom Finnországgal, de ha innen hazajutok többet nem jövök vissza. Gondolom, akik dolgozni jönnek, azoknak megéri, hát Erasmusosoknak nem.”

Tíz dolog, amit nem utálok benned – Seattle

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Ebből a 10 “utálatos” dologból több, mint a fele a te rigolyáid miatt utálatos, nem Finnország miatt. Kissé be vagy gyöpösödve, nem gondolod?

Leave A Reply