Tíz ok, amiért letelepednék Malajziában

0

Ha őszinte akarok lenni, soha eszembe nem jutott volna, hogy Malajziában telepedjek le, úgyhogy kifejezetten kíváncsivá tett Krónikás írása, ami érintőlegesen kapcsolódik a Tíz dolog-sorozathoz. Ő azt szedte össze, mi az a tíz dolog, ami miatt le tudná képzelni ott az életét hosszú távon is (és mi az a pár, ami zavaró). Ráadásul nem akármilyen képeket is küldött a poszt mellé.

„Nyugdíjasként itt is sokan telepednek le. Nem olcsó, be kell fizetni kb. 9 000 000 forintot ehhez bankszámlára, amiből 6 milliónak mindig rajta is kell maradnia. Ugyanakkor napi 4 órai munka itt legálisan végezhető.

Amiért jó itt élni (Penang)

#1 Lakhatás

Kb. 100 000 Ft-ért már nagy, több szobás lakást lehet bérelni, sőt szinte csak ilyen van. Modern épületek, condominiumokban medence használattal, portaszolgálattal stb.

A rezsivel vigyázni kell – a légkondikat nem érdemes túl hidegre állitani, nagy áramszámla az eredménye. Még azt is lehet, hogy a nem használt szobákat lezárják s azokért nem kell fizetni. Vannak, akik két lakást is bérelnek vagy hármat, egyben laknak, kettőt kiadnak Airbnb-n keresztül például.

#2 Csodálatos kirándulási lehetőségek

Penang Hill, a Pillangókert, Georgetown… van orangutánmentő hely is Penangon, ami látogatható, legalábbis egy része. De nincs messze busszal vagy repülővel Thaiföld, Krabi és környéke például…

Vagy szintén közel van Langkawi szigete. Ott az alkohol vámmentesen vásárolható, kedvezményesen.

#3 Vallásszabadság

A buddhista, keresztény és hindu vallásúak is teljesen szabadon gyakorolhatják vallásukat, az iszlám ember büszke a buddhista templomokra például…

#4 Közlekedés

Kényelmes és olcsó tömegközlekedés modern, légkondis, igen kényelmes buszokkal.

#5 Az emberek

Az emberek kedvesek, legyenek indiai, kinai, maláj vagy angol leszármazottak. Nem tolakodóak, megvárják, hogy hozzájuk fordulj s akkor szívesen segítenek. Az indonézek kíváncsiak nagyon, a maláj ember tartózkodó, de szívélyes.

#6 Ételek

Azoknak a nyugatiaknak, akik nem kedvelik az ázsiai konyhát, bőven akad választék gyorséttermekből, arab, olasz, libanoni, török, thai, kínai éttermekből. Gyakorlatilag minden van: Meki, Starbucks, KFC és Burger King, Subway…

Ugyanakkor vannak kínai, thai, maláj, de libanoni, török ételek is. Az aszaltszilvás csirke valami hihetetlenül finom volt számomra, ahogy a bengáli kenyérrel szervírozott Kapitány Curry is nagyon bejött.

De finomnak találtam a leginkább sűrű halászlére hajazó Laksát, amiben nekem ananász darabkák is voltak, ami elsőre felháborítónak tűnik egy halászlé-félében, de nagyon bejött.

#7 Éghajlat

Igaz, az esős évszakban nem voltam már itt, azt nem éltem át. Nagyon párás a levegő, szokni kell, még Thaiföld után is érezhető.

#8 Nyugalom

Nyugalom, béke, türelem, ami mindenkire átragad. Nincs kapkodás, rohanás.

#9 Multikulti és tolerancia

Sokan igyekeznek a kisgyerekeket kínai óvodákba íratni, mert ott művészeti foglalkozások vannak, amik a tanulási készséget is fejlesztik, a gyermekek imádnak odajárni. S így gyerekként már angol, maláj, kínai nyelveken is kezd tanulni kiskortól, amikor fogékonyak s könnyen tanulnak.

#10 Egészségügy

Még korábban influenzás lettem, ami Malajziába érkezve jött ki. Lábon hordhattam ki, gyógyszereket kaptam, be se kellett feküdnöm. Amíg fertőzhettem, nem mozdultam ki a lakásból. Pár óra alatt megvolt, milyen vírust kaptam el, megkaptam a gyógyszereket és kész.

Ami nem jó

#1 Vízpartok

A tengerpart itt számomra borzalmas, zavaros, nem fürdőzésre való errefelé.

Pillangópark

#2 Légkondi

A buszokon a légkondi valamiért nagyon hidegre van állítva, hozzá kell szokni, ami eltart egy ideig.

#3 Drága alkohol

Az alkoholt különadó sújtja, magyarul drága. De vannak kifejezetten alkoholboltok, ahol mindenféle sört, bort stb. lehetett vásárolni. Belgákat is.

Más rossz nem jut eszembe.”

Hét meglepő tény Malajziáról

Share.

About Author

Leave A Reply