Tíz év múlva minden ötödik magyar külföldön születhet

0

Noha a környező országokkal összehasonlítva Magyarországról a lakosság arányában kevesen vándoroltak ki az elmúlt évtizedben, számítások szerint 2030-ban már minden ötödik magyar külföldön születhet. Közben akár 100 ezer ukrán vendégmunkás is érkezhet.

Ha megkérdeznénk ma az utcán tíz embert, mi ma Magyarország legnagyobb problémája, alighanem meglehetősen sokféle választ kapnánk a megélhetési nehézségektől a járványon át mondjuk a megosztottságig.

Pedig a nemrégiben alakult, önmagát pártoktól függetlennek nevező Egyensúly Intézet bemutatkozó kötete szerint Magyarország legnagyobb problémáját ma egyértelműen polgárai tehetségének és lehetőségeinek kihasználatlansága jelenti.

Ez egy meglehetősen összetett kérdés, szerepet játszik benne a szélsőséges mobilitáshiány, az emberek tehetségének, munkájának, kreativitásának kihasználatlansága, ami mindenkinek rossz, mivel az ország egészét visszahúzza a nemzetközi versenyben.

„Ha csak az elitnek jó, az végső soron senkinek sem jó. A világ legsikeresebb és legboldogabb országait nem természeti kincseik vagy kedvező földrajzi adottságaik különböztetik meg a középmezőnytől” – olvasható a kötet összefoglalójában (ami itt érhető el).

A polgárokra kell építeni

A szerzők erre szemléletes példákat is hoznak. Például Venezuelának van olaja – Finnországnak nincs. Angolának van gyémántja – Szingapúrnak nincs. Dánia, Izland vagy Svédország nem azért végez rendre a legboldogabb országok rangsorának élén, mert kellemes a klímájuk vagy kivételesen barátságos a tengerpartjuk.

Hanem azért, mert időben felismerték: egy ország elsősorban a polgáraira építhet. Egészségükre, tehetségükre, tudásukra és szorgalmukra – írják a szerzők, hozzátéve, hiába lesznek „okos magyarjaink”, ha nem adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy értelmes munkát végezhessenek.

Magyarországon ma egészen abszurd módon egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség. Szomszédos vagy akár még távolabbi országokból importálunk dolgos kezeket, miközben komplett települések nyögik a munkalehetőségek hiányát.

Nem a kivándorlás a gond

Magyarországon ma nem a kivándorlás jelenti a valódi problémát, hiszen ilyen szempontból nem lógunk ki a hozzánk hasonló országok közül. A gond az, hogy a munka terén nem találkozik a kereslet és a kínálat.

Azzal együtt, hogy regionális összehasonlításban nem nagyok a magyar határátkelésre vonatkozó számok, 2030-ra várhatóan minden ötödik magyar külföldön születik majd, miközben akár százezer vendégmunkás is érkezhet, elsősorban Ukrajnából.

„Ezek olyan trendek, amelyek az egész közép-európai régióban természetesek, csak Magyarországot különböző társadalmi okok miatt késve érték el. Ebbe a kontextusba helyezve érdemes ezeket a számokat vizsgálnunk” – hangsúlyozta a 444.hu-nak adott interjúban Bartha Dániel, az intézet külügyi igazgatója.

„Azért születik minden ötödik magyar gyerek tíz év múlva külföldön, mert folyamatos volt a magyar lakosság kivándorlása az elmúlt tizenöt évben. És ez eredményezett egy olyan helyzetet, ami indokolja, hogy bizonyos szektorok ukránokat fogadjanak munkaerőnek, még ha ennek alacsony is a társadalmi támogatottsága” – magyarázta.

Az Európai Uniónak lépnie kell

Ebben a helyzetben a szakember szerint nem lehet kérdés, hogy az Európai Uniónak muszáj lesz elgondolkodnia azon, hogyan kezelje a határátkelést, milyen következményekkel jár az, ha elszívja az embereket a közép-európai tagállamokból.

Boros Tamás intézetigazgató ugyanebben az interjúban hangsúlyozta, hogy a régiós és visegrádi országokban jóval magasabb a kivándorlók aránya a lakosságon belül.

„Nyilván mindenkinek van személyes sztorija, hogy melyik családtagja vagy ismerőse hagyta el az országot, de valójában kevés országot találunk a környéken, ahonnan ennyire kevesen vándoroltak ki. És több ukrán is érkezik más országokba, Lengyelországban például már több mint egymillióan dolgoznak közülük” – hangsúlyozta Boros Tamás.

Ami az ukrán állampolgárokat illeti, szerinte tíz év múlva azért lesz több ukrán Magyarországon, mint magyar Ukrajnában, mert ennyire rossz a határon túli magyarok demográfiai helyzete a szomszédos országokban.

Két határátkelő nyílt meg a magyar-osztrák határon

(Fotó: pixabay.com/jarmoluk)

Share.

About Author

Leave A Reply