Tíz dolog, amire Olaszország tanított

0

Aligha túlzás azt állítani, hogy Olaszország megítélése kissé vegyes: egyfelől ott van a káprázatos történelem, kultúra, gasztronómia, másfelől a gyakorlatilag állandó politikai káosz (mostanában is éppen nyakig ülnek benne) és a (hogyan is fogalmazzunk finoman) döcögő ügyintézés. Lássuk, mi mindent taníthat az ország a határátkelőknek!

#1 Semmi sem lehetetlen

„Non è posibile” – azaz: Lehetetlen. A mondatot alighanem mindenki hallotta már, aki megfordult Olaszországban. Előszeretettel ismételgetik a lehető legváltozatosabb élethelyzetekben, de ez ne vezessen félre minket, hiszen általában azért minden meg lehet oldani így vagy úgy.

#2 Időbeosztás

Nagyjából senki érdekel a te időbeosztásod. Míg semmi sem lehetetlen, a türelmet bizony tanulni kell, ha Olaszországba költözik az ember.

Kizártad magad a lakásodból pénteken? Nos, vagy fizetsz 300 eurót (mert a lakatos péntek estéje igencsak értékes időszak), vagy vársz hétfőig, hogy valaki megcsinálja az ajtót.

Az sem különösebben hat meg senkit, ha valamilyen elintézendő ügyet az utolsó pillanatra hagysz, szóval érdemes az embernek kifejezetten rugalmasan tervezni.

#3 Értékeld azt, amid van

Olaszországban (legalábbis egyes részein) még mindig nem az az első reakció, hogy kidobjuk az elromlott, eltört holmikat, hanem inkább megpróbálják megjavítani.

Bútorok, egész otthonok öröklődnek generációról generációra, a válságok során ráadásul az olaszok azt is megtanulták, miként élvezzék ki az élet apró örömeit. Mit tanulhatunk ebből? Például a pénz előtérbe helyezése helyett arra összpontosítsunk, milyen életet szeretnénk magunknak.

#4 Hogyan mondjunk igent és nemet

Nem kevés hit és önbizalom kell ahhoz, hogy az ember új országba költözzön, de úgy is fogalmazhatnánk, hogy folyamatosan igent kell mondanunk az ismeretlenre.

Ugyanakkor meg kell tanulni nemet is mondani bizonyos dolgokra, meghúzva egy határt akár abban, hogy meddig vagyunk hajlandók elmenni önmagunk megváltoztatásában a beilleszkedés kedvéért.

#5 Hogyan készítsünk házilag tésztát

Talán nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk! Vannak elég jó angol nyelvű könyvek is (például Pasta: Recipes from the Kitchen of the American Academy in Rome), amelyekben sokszor nem csak a pontos receptet kapjuk meg, de egy kis gasztrokultúrát is magunkba szívhatunk.

A sorozat eddigi részei

Franciaország
Németország
Spanyolország
Írország
Görögország

#6 Riposo

A riposo kihagyhatatlan része az olasz életnek. A riposo voltaképpen a szieszta olasz megfelelője, ilyenkor (jellemzően hétköznap délután 14 és 15 óra között) zárva vannak az üzletek és nagyjából megáll az élet.

Ezt érdemes szem előtt tartani, ha az ember ügyet intézne. A magam részéről mindenesetre lelkes híve lennék a riposo elterjedésének, mert kellemes dolog pihenni egyet a nap közepén. Ha mást nem, akkor be lehet ülni egy kávézóba vagy enni egy fagyit, mielőtt ismét lendületet vennénk a nap második felére.

#7 Ünnepek minden mennyiségben

Ha már az előbb a spanyolokat említettük, itt is megvonhatjuk a párhuzamot: mint a hispánok, így az olaszok is előszeretettel ünnepelnek meg minden létező szentet (és párat a nem létezők közül is…), minden településnek megvan a maga ünnepe.

Nem beszélve a fesztiválok tömkelegéről, mert mindenre ki kell találni egy fesztivált – zene, kaja, kimozdulás otthonról… ezt is lehet imádni.

#8 Espresso

Az espresso az espresso, nincs rajta mit magyarázni. Felejtsd el a Starbucksot és a hozzá hasonló láncokat, ha jó kávét akarsz inni, akkor irány Olaszország!

#9 A mindennapos séta

A séta nem csak a testre, de a lélekre is jó hatással van, sokkal kreatívabban tudunk gondolkodni, jobb ötletek ugranak be, ha a szabadban mozgunk.

Az olaszok közül nagyon sokan szeretnek sétálni. A „passegiata” voltaképpen egy kora esti séta a város közepén (magyarra talán korzózásként lehetne fordítani), különösen népszerű vasárnaponként.

#10 Vigyél egy kis szépséget az életedbe

A „bella figura” filozófiájának lényege, hogy a lehető legjobb benyomást tegyük minden téren. Az esztétikumra és megjelenésre összpontosítva sokkal magabiztosabbnak és boldogabbnak érezzük magunkat, emellett tiszteletet mutatunk mások iránt.

Mindez persze nem csak önmagunkra, hanem az otthonunkra is vonatkozik. Az olasz előszeretettel szépítgetik otthonukat, megpróbálva nem túlbonyolítani a dolgokat. Amit persze könnyebb leírni, mint kivitelezni, de célnak nem rossz…

A lista forrásai ez, ez és ez a cikk.

Párizs sötét oldala

(Fotó: pixabay.com/kirkandmimi)

Share.

About Author

Leave A Reply