Theresa May ledobta a Brexit-bombát

0

A brit kormányfő ugyanis bejelentette, szabad kezet adna a konzervatív párti képviselőknek egy második Brexit-népszavazásról szóló parlamenti döntés során.

A Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint ez a váratlan és radikális javaslat azonnal nagyfokú ellenállást váltott ki a Brexit-párti kormánytagok részéről.

Ahhoz, hogy a második népszavaásról szavazhasson az alsóház, el kell fogadniuk Theresa May megállapodását.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

A kormányfő húzása azért is meglepő, mert évek óta minden hasonló javaslatot mereven elutasított. Azt persze fontos látni, hogy Theresa May ötlete távolról sem jelenti azt, hogy sor is kerül egy második népszavazás kiírására.

Az MTI szerint Theresa May azt mondta: egy új referendum kiírásához szükséges a Brexit-feltételrendszer törvénybe iktatását célzó tervezet elfogadása, hiszen a népszavazás arról szólna, hogy a választók elfogadják-e a kilépés feltételeiről elért megállapodást.

Ez persze érdekes csapda, hiszen ha elfogadják a megállapodását, akkor az alsóháznak lehetősége nyílik új népszavazásról szavazni. Ha nem szavazzák meg az új népszavazást vagy a britek újra a kilépésre szavaznak, akkor sima ügye van, kész az elfogadott megállapodás. Ha nem, akkor vissza lehet lépni a Brexittől úgy, hogy az új népszavazás szentesíti a maradást.

A most csütörtöki brit EP-választások hatalmas szorítást jelentenek mindkét nagy pártra nézve (Konzervatív Párt és Munkáspárt), mert várhatóan óriási vereséget fognak szenvedni Nigel Farage új Brexit-pártjával szemben, amely 35%-os népszerűségnek örvend a két nagy párt 8-12% körüli eredményével szemben.

Ez a szorítás pedig akár afelé is terelhetné a két nagy párt képviselőit, hogy végül orrukat befogva, negyedik nekifutásra összejöjjön az EU-val korábban kialkudott Brexit-megállapodás mögött a parlamenti többség. Ehhez a forgatókönyvhöz képest most új fejlemény, hogy May más utat is tesztel a javaslata bedobásával.

Egyre nagyobb gondot jelentenek Angliában a késes támadások

Share.

About Author

Leave A Reply