Testvérharc

0

Komoly testvérharc látszik kirobbanni Csehország és Szlovákia között, a tét nem kicsi, hiszen mindkét országban komoly hiány van szakemberekből. A cseh jegybank legutóbbi lépése ráadásul alaposan alávágott a szlovákoknak.

A cseh jegybank ugyanis április 6-án elengedte az árfolyamküszöböt, azaz mostantól engedi, hogy a korona az euróval szemben a 27-es szint alá tudjon jönni, tehát erősödhessen.

A szlovák munkavállalóknak így jobban megéri majd a szomszédos Csehországban állást vállalni, a cseheknek viszont nem lesz kifizetődő a szlovák munka.

Banki elemzők többsége úgy véli, hogy a cseh korona jelenleg alulértékelt, ezért középtávon erősödésre számítanak. Az árfolyamküszöb eltörlését követően ez be is igazolódott, a cseh korona azonnal erősödésbe kezdett.

A jegybank 2013 novemberétől tartotta 27 korona felett az euró árfolyamát, mert a cseh infláció messze került a jegybank céljától, amit a deviza mesterséges gyengítésével próbáltak meg felpörgetni.

Az árfolyamküszöb eltörlését megelőzően a cseh bruttó átlagbér 1085 eurót ért az átváltás során. Az eltörlés után ez az összeg máris 15 euróval megnövekedett, 1100 euróra.

Elemzők pedig azt prognosztizálják, hogy az év végére egy euró már csak 25 korona 50 fillért érhet. Ebben az esetben pedig a Csehországban megkeresett átlagbér az átváltást követően 1150 eurót ér majd.

Mindez növelheti a szlovákiai dolgozók munkavállalási kedvét a szomszédos Csehországban. Az árfolyamküszöb eltörlése miatt ugyanis a cseheknek kevésbé éri majd meg Szlovákiában dolgozni – ahol 2009-től az euró a hivatalos fizetőeszköz –, miközben az eddiginél is több szlovákiai alkalmazott dönthet Csehország mellett, mivel az ott megkeresett fizetés az átváltást követően többet fog érni.

Luboš Sirota, a McRoy Group személyzeti tanácsadó társaság alelnöke úgy véli, hogy a legtöbben Szlovákia nyugati járásaiból dönthetnek a csehországi munkavállalás mellett, miközben jelenleg épp ezek azok a régiók, ahol már most is komoly munkaerő- és szakemberhiánnyal küszködnek a cégek, főként az itt megtelepedett autógyárak.

A nyugat-szlovákiai cégeket az is érzékenyen érintheti, hogy az átváltást követően csökkenhet a csehországi munkavállalók érdeklődése a régió iránt, hiszen cseh koronában számítva kevesebb lesz a bérük, mint idáig.

A személyzeti tanácsadó szerint Szlovákia a jövőben emiatt még inkább rászorulhat a szerb és román vendégmunkásokra – jelentette az InfoRádió helyi tudósítója.

(Fotó flickr.com Moyan Brenn)

Share.

About Author

Leave A Reply