Teljesen szétszakadt az ország

1

Mintha nem is egy országban lenne a keleti és nyugati országrész, olyan nagy a különbség. Ráadásul nem úgy tűnik, mintha az olló zárulna.

Magyarországon a Szombathelyi, a Győri, a Székesfehérvári és a Paksi járások által kijelölt „félkörön”, valamint Budapest környékén található járásokban magasabb az egy lakosra jutó nettó adózó jövedelem.

Ezzel szemben a déli, a keleti és az északkeleti országrészben összpontosulnak az alacsony jövedelműek, e jellegzetességet csak a fejlettebb várossal rendelkező járások (például a Debreceni) vagy a kis lélekszámúak törik meg – derül ki GKI Gazdaságkutató Zrt. lakossági jövedelmek alakulását vizsgáló felméréséből.

Külföldre húz a zsebed? Keress állást könnyen, gyorsan a Határátkelőn!

A 2009 és 2015 között a hazai járásokban végzett kutatás rávilágított: egyes esetekben a járásközpontban keletkező magasabb jövedelmek húzzák fel a járási átlagot, ami egy-egy nagyobb vállalat jelenlétének köszönhető. Ez a helyzet például a Tiszaújvárosi járásban – írta a Világgazdaság.

A legszegényebb nyolc járásban az egy lakosra jutó nettó adózó éves jövedelem az 500 ezer forintot sem érte el 2015-ben, e járások közül hét az Alföldön található. A két leggazdagabb járás (Budakeszi és Dunakeszi) átlépte az 1 millió forintos „álomhatárt” is.

A GKI kutatása szerint 2009 és 2015 között járásonként (Budapest kivételével) átlagosan 26 százalékkal nőttek az egy főre jutó nettó adózó jövedelmek, ami a hat év alatti 17 százalékos infláció mellett 8 százalék körüli reálnövekménynek felel meg.

Összesen 13 járásban esett az adózó reáljövedelem, míg 75 járásnál átlag alatti emelkedés volt. Átlag felett mintegy 67 járásban nőttek a jövedelmek, további 19 esetében pedig jelentős, azaz 15 százalék feletti volt a reálváltozás.

(Fotó: Egrian)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. “vannak dolgok amiken tudok változtatni, és vannak dolgok, amiken nem”
    a gazdasági-földrajzon nem tudok változtatni. és a gazdaságtörténelmen sem.
    ennyit erről.
    (megj.: elvileg szabadon áramlik a termék-tőke-munkaerő. oda ahova akar, ill. ahova tud.)

Leave A Reply