Teljesen széteshet Nagy-Britannia

0

Skócia két éven belül újabb függetlenségi népszavazást tartana, ha a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból – mondta a volt skót miniszterelnök.

A jelenleg brit parlamenti képviselő Alex Salmond, aki az EU-népszavazás kampányának első televíziós vitaműsorában vett részt, a BBC által politikusok és választók részvételével rendezett glasgow-i vitaesten kijelentette: ha a skót választók többsége a négy hét múlva esedékes EU-referendumon a bennmaradásra voksol, ám az Egyesült Királyság többi nemzete a kilépésre szavaz, és „kirángatja Skóciát” az Európai Unióból, az indokolttá tenné egy újabb népszavazás kiírását Skócia függetlenségéről.

A Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette skóciai kormány Alex Salmond miniszterelnöksége idején, 2014 szeptemberében már rendezett egy népszavazást Skócia függetlenné válásáról, de akkor az elszakadást ellenzők kerültek többségbe – emlékeztet az MTI.

Úgy nyert, hogy bukott a skót függetlenség. Részletek itt.

A miniszterelnök a referendum után lemondott, és utódja, Nicola Sturgeon jelenlegi skót kormányfő azóta igen óvatos nyilatkozatokat tesz: rendre hangoztatott álláspontja szerint csak akkor kerülhet napirendre egy újabb népszavazás, ha biztosra vehető, hogy sikerült a skót választók többségét megnyerni a függetlenség ügyének.

Alex Salmond ha Skóciát „akarata ellenére kirángatnák az EU-ból”, akkor az újabb függetlenségi referendumon a skótok többsége már megszavazná az elszakadást Nagy-Britanniától.

Az Európai Unió azonban már az első skóciai függetlenségi népszavazás előtt egyértelművé tette, hogy ebben az esetben sem lenne garantált Skócia felvétele önálló országként az unióba.

(Fotó: twitter.com/alexsalmond)

Ha egyetem, akkor Skócia

Share.

About Author

Leave A Reply