Teljes fordulatszámon a svájci bürokrácia

0

Sokan sokszor panaszkodnak a magyar bürokráciára (néha okkal, néha talán ok nélkül), de azért máshol sincs kolbászból a kerítés – miként azt egy ideje már tapasztalja a Kolbászkerítésország blog szerzője is svájci állampolgársági eljárásuk kapcsán. Ami viszont jó hír, hogy a hercehurca lassan a végéhez közeledik.

„Nem túl régen kaptunk egy levelet a naturalization-t (honosítás) intéző hivataltól, arról informáltak, hogy meg fog minket keresni egy rendkívül bonyolult nevű szervezet és kérték, hogy „múkodjunk” együtt velük.

Úgy hívják őket, hogy Service de la Cohésion Multiculturelle és a jelekből erősen az a gyanúm, hogy hiába csak jövőre lép életbe az állampolgársági kérvények kapargatásának megszigorítása, ezek a valakik már annak szellemében masszírozzák a dossziénkat.

Erre főleg abból következtetek, hogy „természetesen” ezek a valakik is ránk küldtek egy csinos kis listát újabb beszerzendő dokumentumokat illetően. Azt ugye mondanom se kell, hogy a már ezerszer elküldött papírokból ők is kérnek, de azért sikerült újakért is bejelentkezniük.

Ezen felül van egy olyan gyanda sanum, hogy van némi megtervezett és svájciasan patikamérlegen gondoson kiszámolt szivatás is, hátha elmegy a kedvünk az egésztől.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

A levélben listázott és kért dokumentumok egy része ugyanis ott terem náluk, a szomszéd irodában, de olyan isten aztán nincs, hogy ezek a különféle hivatalos potentátok egymással bármiféle kommunikációba keveredjenek. (…)

Nos, kell nekik:

– Igazolás arról, hogy senkinek se tartozunk, se madame, se monsieur. Nem nagy tétel, ha jól tévedek olyan kétszer 20 frank lesz, csak az idő tényező persze.

– Adónyilvántartási kivonat arról, hogy adóval se tartozunk. (…)

– Munkáltatói, vagy nyelvtanári igazolás a francia nyelvtudás meglétéről. Nekem már írt egyet a főnököm, asszonytárs meg ma volt a volt tanárunknál és péntekre meg lesz a manna.

– Tanulmányaink igazolása bizonyítvány másolatok által. Itt pedig azt látom, hogy lesz majd nagy meglepi, mert a mi diplománkban, érettségi-, egyéb bizonyítványunkban még nem volt angol nyelvű oldal, vagy betétlap, szal majd elzavarnak fordíttatni.

– Mindkét gyereknek szükség van iskolalátogatási igazolásra, ez nem ellenfél.

– Századszor is permit C, útlevél és egyéb másolatok.

– CV, nem csak nekem, hanem a zasszonynak is.

– Mindenféle igazolás arról, ha bármiféle szervezetnek tagjai vagyunk; nos ide beadom a Xamax meccsbérletem másolatát.

Ezek és a személyes interjú alapján fognak egy jelentést készíteni az Office de Naturalization-nak; azt, hogy ezután lesz-e még elbeszélgetés, vagy mi a menet, még nem tudjuk.

Mindenesetre nem aggódom, az utóbbi napokban az is kiderült, hogy hány falu alkotja a kommününket, szal szerintem irgalmatlanul felkészültek vagyunk. (…)

December 5-én előre megfontolt szándékkal megjelentünk madame Vlora Thaci színe előtt, hogy elmondjuk milyen kívánatosak vagyunk a tücsökföldei társadalom számára. Talán a nevéből többen ráéreztek, hogy ő maga is, a nagyhatalmú hivatal képviselője is „csak” kopi svájci, albán származású a lelkem.

Maga az interjú nekem kicsit bizarr volt, mert vártam a mindenféle nehéz kérdéseket, hogy hol folyik a Lac Leman meg ilyenek, ehhez képest olyan szinten maradt a társalgás, hogy „miért akar maga vazze svejci lenni”, meg hogy miért szeretünk itt lakni, ilyenek.

Mikor nagyon belemelegedtem a szerepembe, még mondott is valami olyasmit (azaz ez volt az értelme), hogy „OK, ennyi elég is, én is honosított vagyok, tudom, hogy vetítesz, én is vetítettem”.

Annyi elég volt neki például, hogy „igen, részt szoktunk venni a helyi szüreti fesztiválon”, szal gondolom ezzel társadalmi beágyazódottságunk eszméletben magasszintű voltáról tettünk tanúbizonyságot.

Gyakorlatilag a négyoldalas, naturalizációs kérelmünkön futott végig és megkérdezte ugyanazokat a dolgokat, amik azon voltak. A dokumentum csomag meg nem nagyon érdekelte, átvette, aszt csókolom.

A végén azért rákérdeztünk, hogy mikor lesz az „igazi”, a szivatós interjú. Aszonta nem lesz, ez volt minden a kanton részéről, most kezdődik a ping-pong a kantonális, kommunális (mint szemét J) és federális szervek között.”

Hát akkor ezzel megvolnánk, reméljük a legjobbakat – a teljes posztot pedig itt találjátok.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

(Fotó: flickr.com/Christian Schnettelker)

Share.

About Author

Leave A Reply