Tele van Csehország külföldiekkel

0

Több mint félmillió külföldi állampolgár él jelenleg a tíz és félmilliós Csehországban, közülük mintegy 300 ezernek van valamilyen munkája – ez derül ki a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium számára készített tanulmányból. A félmillió ember felét a szlovákok és az ukránok teszik ki.

A Csehországban élő külföldiek közel fele (45 százaléka) az Európai Unió más tagállamaiból származik, a legtöbben Szlovákiából (160 ezer), Lengyelországból (25 ezer) és Bulgáriából (12 ezer) érkeztek.

A nem uniós államok polgárai közül a legtöbben Ukrajnából (127 ezer), Vietnamból (58 ezer) és Oroszországból (37 ezer) jöttek Csehországba. A Csehországban élő külföldiek száma az utóbbi tíz év alatt megduplázódott.

A cseh hatóságok kimutatása szerint a helyi vállalatok 224 ezer külföldit alkalmaznak, főleg fizikai munkásként, míg 80 ezernek vállalkozása engedélye van – írja az MTI.

A statisztikai hivatal szerint az utóbbi 15 év alatt mintegy 50 ezer külföldi kapott cseh állampolgárságot. A külföldiek évente mintegy 20 milliárd koronát (231 milliárd forint) küldenek haza családtagjaiknak.

A felsőfokú képzettséggel rendelkező külföldiek – főleg orvosok, műszaki szakemberek, programozók, de csúcsmenedzserek is – gond nélkül találnak munkát Csehországban.

Szakemberek és magas végzettségűek iránt a kereslet igen nagy. Ilyen munkavállalókból mintegy 20 ezer dolgozik Csehországban. A Csehországban működő nagy cégek mintegy harmadát külföldiek irányítják, elsősorban németek, franciák és szlovákok.

A képzetlen munkaerőnek ugyanakkor gondjai vannak. Ez a külföldieken kívül a csehekre is vonatkozik, mert a szakképzettség nélküli munkahelyek száma egyre csökken.

Share.

About Author

Leave A Reply