Te hazajönnél havi 400 ezer forintért?

6

A kérdés messze nem elméleti, a helyzet ugyanis úgy áll, hogy ha hajózni hajózhatunk is majd a Balatonon idén nyáron, egy jó ebéd már nem biztos, hogy belefér majd. Nem lesz ugyanis, aki elkészítse.

Pánikolnak a Balaton környéki vállalkozók, vendéglősök, ugyanis szerintük egész egyszerűen tarthatatlan már a munkaerőhiány, és lehetetlen kitermelni azokat a béreket, amennyiért például a szakácsok hazajönnének.

A Népszabadság körképe szerint szakácsot, pincért, cukrászt lénye­gében lehetetlen elcsábítani a nyári hónapokra, továbbra is külföldre mennek a „jó, ügyes emberek”. A jó nevű, bejáratott helyeknek valamivel könnyebb dolguk van, de ez nem jelenti azt, hogy a megfelelő gárda összeállítása könnyűszerrel menne.

Itthon mára odáig fajult a helyzet, hogy már a munkaerő-kölcsönző cégeknek sem tudnak megfelelő szobalányt, felszolgálót vagy épp szakácsot küldeni. Részleteket itt találsz!

„Évek óta szállást biztosítunk az alkalmazottaknak, ha 40-45 kilométernél messzebbről kell bejárniuk. Ha nem így lenne, kevesebb maradna az embereink zsebé­ben, fáradtabbak lennének, ezt pedig nem szeretnénk. Csak az elégedett és jókedvű személyzetre építhetünk, a szállásbiztosítás egy ehhez szükséges „befektetés” – magyarázta Martonosi Zsolt, a balatonfüredi Baricska csárda vezetője.

„Tisztán kezdőkből álló személyzettel mégsem indulhatunk neki a szezonnak” – meséli név nélkül egy másik vállalkozó a déli part egyik neves éttermében, aki szerint havi nettó 300-400 ezer forintos bérért lehetetlen jó szakácsot találni. Jellemzően havi 22-24 napot kell dolgozni, és a bérekhez pincérek eseté­ben még a borravaló is hozzájön.

A hazai vállalkozások nem tudnak a nyugat-európai bérekkel versenyezni. A közelmúltban az egyik fővárosi szakmai iskolában gyakornoki helyekre keresett jelentkezőket 85 munkaadó, jellemzően szállodák. A legtöbb vállalat humán vezetője dolgavégezetlenül távozott az iskolából…

(Fotó: pixabay.com/RobynsWorld)

A legkeresettebb állások Európában

Share.

About Author

6 hozzászólás

   • Ha valaki megtapasztalja, hogy napi 8 óra, heti 5 napban is emberi bért tud keresni, ráadásul emberszámba is veszik, az nem akar visszamenni a bolondokházába, akkor sem ha megfizetik…

 1. Vadász Tibor on

  Én dolgoztam a Balatonon. 2 szezonba kóstoltam bele. Jól hangzik a 400.000, de ha belegondolunk, hogy heti 40 órában, napi 1×2-3 órás szieszta idővel, szállással megkeresi a külföldön dolgozó munkás (Szakács, hisz Én is az vagyok!) az 1400-1600€-t (átlag 650.000-et és ez csak az alul fizetett szakács!!), akkor annyira nem is buli az a 400.000!
  Balatonon konyhafőnökként kerestem 400.000-420.000-et, napi 14-18 megeröltett munka órával (Nyáron).
  A balatoni rabszolga tartó kutya menhelyekből nem kérek többet! Sok sikert a keresgéléshez. A kivételeknek, meg kitartást kívánok, mert vannak azok is, de ott nyílván meg is van a személyzet.
  Szóval… 400.000-ért csak akkor jönnék haza, ha az valamilyen nyereményből származik!

 2. Aki nem tudja kigazdálkodni a rendes munkabért, az zárja be a pi.csába a vállalkozását, menjen el alkalmazottnak, és csak az maradjon aki nem a jacuzzija vizét hűti még 2 fokkal melegebbre a haszonból hanem normális fizetést ad a dolgozóknak.

Leave A Reply