Tárt karokkal várnak a szlovákok

0

A szlovák gazdaság sem bírja már a munkaerőhiányt, egyre több külföldi szakembert próbálnak meg az országba csábítani. Nagy kérdés, hogy velük sikerül-e majd betölteni az űrt.

Szlovákiában a regisztrált munkanélküliségi ráta 2018 novemberében elérte az 5,09 százalékos szintet, ami rekordalacsonynak számít. Míg két éve 250 ezer olyan állástalan volt az országban, akik kedvező ajánlat esetén azonnal képesek lettek volna munkába állni, addig mára 140 ezer alá csökkent a számuk.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

„Soha ilyen alacsony nem volt a munkanélküliség, és ha megnézzük az ország egyes részeit, van, ahol már teljesen el is fogyott a szabad munkaerő” – mondta az InfoRádiónak Dudás Tamás, a pozsonyi Közgazdasági Egyetem docense.

Tavaly novemberben 1400 külföldi vendégmunkás érkezett Szlovákiába, nagy részük Európai Unión kívüli országból. Jelenleg 67 ezer külföldi dolgozik az országban, felük uniós állampolgár, köztük bőven akadnak magyarok is.

A helyzet csak nehezebb lesz, hiszen például a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara számításai szerint az elkövetkező öt évben nagyjából 150-180 ezer új vendégmunkásra lesz szüksége az országnak.

Kitalálod, kik szívják el a magyar munkaerőt?

Share.

About Author

Leave A Reply