Támogathatja a Munkáspárt az újabb népszavazást

0

Bizonyos körülmények között támogatná a brit Munkáspárt az újabb EU-tagsági népszavazás kiírását – erről döntött a legnagyobb brit ellenzéki erő. Rögtön azt is eláruljuk, mik ezek a körülmények.

A Munkáspárt országos végrehajtó bizottsága (NEC) keddi ülésén arról döntött, hogy a párt vajon kampányoljon-e az EP-választások előtt az újabb EU-népszavazás kiírásáért.

A kérdés már csak azért is bonyolult, mert a párt második embere, Tom Watson egyértelműen igennel válaszol a kérdésre, ellentétben a pártot vezető Jeremy Corbynnal, aki ezt ellenzi.

A kompromisszumos döntés az lett, hogy a Munkáspárt támogatja az újabb EU-népszavazást abban az esetben, ha a konzervatív párti kormány nem módosít Brexit-stratégiáján, vagy ha nem sikerül elérni az előrehozott választások kiírását.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!

A Munkáspárt Brexit-politikájának eddig sem volt központi eleme az újabb EU-referendum, sőt Jeremy Corbyn korábbi nyilatkozataiban rendre azt az álláspontját hangoztatta, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás eredményét kell tiszteletben tartani.

Azon a népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg, de az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet.

Ennek feltétele azonban az, hogy Nagy-Britanniának részt kell vennie a májusi EP-választásokon, ha a brit parlament május 22-ig nem fogadja el a kilépési megállapodást. Ebben az esetben a brit EP-választásokat május 23-án rendeznék.

Ha a májusi határnapig nincs elfogadott Brexit-megállapodás, és London az EP-választásokon sem lenne hajlandó részt venni, akkor a brit EU-tagság június 1-jén megállapodás nélkül megszűnik.

Bukhatják a brit diákhitelt a magyar és más uniós diákok

Share.

About Author

Leave A Reply