„Szívszorító arra gondolni, hogy elmegyek”

0

Sok fiatal lengyel dönt mostanában úgy, hogy sok éves határátkelést követően hazatér. Döntésükhöz nem a kormánypropagandának van köze, sokkal inkább a Brexitnek. Nehézséget jelent ugyanakkor nekik a visszailleszkedés, mert másként látják a világot, mint az otthon maradt honfitársaik.

A 15 éve az Egyesült Királyságban élő Mateusz egyike volt azoknak, akik az 2000-es évek elejétől útnak indultak Lengyelországból Nyugat-Európába szerencsét próbálni. Előbb tanult, majd közgazdászként dolgozik, a szigetország EU-s kilépése és a megélhetés drágulása miatt erősen gondolkodik a hazaköltözésen az immár kétgyermekes, 37 éves férfi.

„Sok évet töltöttem Nagy-Britanniában, és úgy tekintek rá, mint az otthonomra. Szívszorító arra gondolni, hogy elmegyek, hiszen a barátaink élnek itt és a családunknak munkakapcsolatai is vannak” – mondta a Financial Timesnak.

Nyolc év óta először 2018-ban csökkent a külföldön élő lengyelek száma. Összesen 2,5 millióan dolgoznak valahol Nyugat-Európában, főként Angliában, ami a lengyel statisztikai hivatal adatai szerint 85 ezerrel zsugorodott – jegyezte meg a napi.hu.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

A lengyel statisztikai adatok szerint a külföldön élő lengyelek csökkenése szinte kizárólag az Egyesült Királyságban visszaeső létszámnak tudható be. Sok lengyel ugyanakkor nem a szigetország elhagyásával próbálja meg ellensúlyozni a Brexitet, hanem azzal, hogy brit állampolgárságot kért.

A legtöbb lengyel személyes okok miatt dönt a változtatás mellett. Sokan úgy látják, hogy elérték, amit akartak külföldön, például összegyűjtöttek annyi pénzt, amennyiből lakás tudnak venni vagy építeni odahaza, vagy családot alapíthatnak, ezért úgy gondolják, ideje visszatérni a szüleik, rokonaik közelébe.

A hazatelepülő lengyeleknek nem könnyű alkalmazkodniuk a konzervatív lengyel társadalomhoz. A hazatérőknek olyan élmény ez a változás, mintha ezúttal nyugatról keletre vándoroltak volna ki.

A hazatérők közül ugyanakkor akadnak, akik úgy gondolják, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megújítsák Lengyelországot. A változásra való nyitottságot, különböző kultúrák ismeretét és új munkastílust hoznak magukkal.

Merre tovább, külföldön tanuló fiatalok?

Share.

About Author

Leave A Reply