Mikor mondod: így már nem mehet tovább?

0

Nem csak Magyarországon, a Vajdaságban is téma a határátkelés kérdése, olyannyira, hogy a közelmúltban több film is készült a témában. Ezekből mutatnak be most párat a helyi magyar mozgókép fesztiválon.

A hétfőn kezdődött és jövő szerdáig tartó fesztiválon több kisjátékfilmet és dokumentumfilmet is bemutatnak a vajdasági magyar mozgóképet ünnepelve. A vetítések Szabadkán, Magyarkanizsán, Zentán, Zomborban és Újvidéken lesznek.

A filmek közül több is foglalkozik a határátkeléssel – írja az MTI. Ilyen például Csubriló Zoltán Újrakezdés című dokumentumfilmje, amely arról mesél, milyen is az, amikor valaki családostul vagy egyedül elindul az ismeretlenbe egy jobb élet reményében.

A film foglalkozik ugyanakkor azzal a sorsdöntő kérdéssel is, hogy mikor kell elindulni, mikor mondja azt az ember, hogy „így már nem lehet tovább”. Egyre többen vannak ilyenek a Vajdaságban, ahol szinte minden héten találni újabb és újabb házakat leeresztett rolókkal.

Egyre csak elmaradoznak a megszokott szembejövők munkába menet az utcán, egyre több ismerős ad meg külföldi lakcímet a Facebook-os adatlapjában… Elmennek. Az ismeretlenbe. Sokan.

Némelyek családostul – gyerekekkel, kutyával – mások egyedül vágnak neki, hátrahagyva házastársat, gyereket. Előre mennek úttörőnek, kialakítani valami biztosat. És majd minden jobb lesz – írja a filmről a port.hu.

Litauszki János Határúton című dokumentumfilmje pedig egy Magyarországon tanuló, majd munkát találó vajdasági lány szemén keresztül mutatja be a vajdasági fiatalok előtt álló perspektívákat.

Share.

About Author

Leave A Reply