Szentpétervári mesék

0

Miért érdekes Szentpétervár egy utcai fotós szemével? Semmiért. A kissé meghökkentő választ nem mi adtuk, hanem némileg meglepő módon egy szentpétervári fotós. Akinek a képeit elnézve azért nem teljesen értünk vele egyet.

Általában meglehetősen hideg van, és az utcák sem a legtisztábbak – leginkább ezekkel érvelt Alekszandr Petroszjan, ám azért a képein nekünk átjön, hogy mindezek ellenére szereti a városát.

Külföldre mennél dolgozni? Már kint élsz, de munkát keresel? Válogass közel ezer (!!!) álláshirdetés közül a Határátkelőn!

Nyilván szereti, hiszen ha nem szeretné, nem élne ott már több mint négy évtizede és nem készítené a rengeteg érdekes képet erről az egyébként gyönyörű orosz városról.

Alekszandr Petroszjan mindenhová magával viszi a fényképezőgépét, és saját bevallása szerint amikor rátalál egy jó témára, akkor a zordabb időjárás sem zavarja. (Maximum visz magával pótakkumulátort, ha az eredeti a hideg miatt gyorsabban lemerülne.)

„Nem hiszek abban, hogy a fényképezés megváltoztathatja a világot” – mondja a fotós, akinek egyébként ez nem is áll szándékában. Mi több, inkább eltávolítja magát a témáitól, ami persze nem jelenti azt, hogy a képei érzelem nélküliek lennének.

Olyannyira nem, hogy a legtöbben érezni némi melankóliát, és akad köztük egészen kitűnő is, mint például az a fotó, amin egy kóbor kutya és egy kóbor macska látható a hóban, az egyik egy autó tetején, a másik pedig odabent.

Szóval távolságtartás, és pártatlanság ide vagy oda, azért negyven év mégis csak negyven év, és ennyi idő után nem lehet teljesen érzelmek nélkül fotózni egy várost.

Alekszandr Petroszjannak sem sikerült, de ez egyáltalán nem baj.

(Fotó: aleksandrpetrosyan.com)

Share.

About Author

Leave A Reply