Szabadúszóként megélni külföldön

0

Külföldön (és Magyarországon is persze) élve egy lehetséges pénzkeresti mód a szabadúszás, amire mindenféle oldalak akadnak. Az egyiket próbálta ki a Modern Wander szerzője, majd megosztotta felemás tapasztalait.

„Sikeresen már a második nap után kaptam egy 1 éves munkaszerződést egy online recept oldalhoz, mint receptíró. Napi 3 receptet kell megcsinálnom heti 5 napban. Ez általában kb. 2 órát szokott elvenni az életemből.

Nem is olyan egyszerű ez, mint az elején hittem. Két platfornom kell dolgozni. A videót az Aol oldalról kell átkonvertálni a WordPress oldalra, majd ott szerkesztgetni a videóval kapott kódokat, aztán pedig a cikknek való cím kitalálása, egy kis mellékszöveg és jöhet is a recept.

Korábban nem hittem volna, hogy bár folyékonyan írok és beszélek angolul, képes leszek ilyen mélységű angol cikkeket írni. Oké, tudtam, hogy képes vagyok rá, inkább maradjunk annál, hogy féltem.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Úgy tűnik, hogy olyan rosszul nem csinálom, mert a főszerkesztő elég minimális jellegű dolgokat szokott csak kijavítani. Legtöbb esetben a címet… (…)

Akkor most egy kicsit a munkakeresésről. Amikor az első napokban kezdőknek szóló segítséget próbáltam találni különböző Facebook-csoportokban, szinte 10 freelancerből 10 ugyanazt írta.

Nagyon alaposan gondoljam át, hogy a jelentkezéseimnél miket írok, mert a kliensek iszonyatosan válogatósak. Sokakat érdekel, hogy a profilodon hány darab sikeres munkád van, de legfőképpen a rólad adott review/bírálat (5 csillagot lehet maximum adni valakinek, ugye az a legjobb, plusz a kliens írhat a csillagok mellé egy kis szöveget is) a legdominánsabb.

Nos, a review megszerzése sajnos lutri. Ugyanis ahogy észrevettem, a kliensek nagytöbbsége csak a kész munkát akarja tőled, de review-t már valamiért nem hajlandóak adni.

Na de gyorsan térjünk vissza az álláskeresére, mielőtt jobban belefolynék a review-kba. Összesen 32 munkára jelentkeztem, amiből csak 5-en válaszoltak. Ami, ha azt nézzük, azért annyira nem is olyan rossz arány.

Szóval ugye mindenki a skilljeinek megfelelően próbál munkát keresni. Munkakeresésnél nagyon fontos a gyorsaság. A legtöbb munkára már az első 10 percben legalább 10 ember szokott jelentkezni.

Ahogy én vettem észre, a kliensek általában az első pár embernek válaszolnak, ha egyáltalán válaszolnak. Igen, mert ilyenre is láttam példát, hogy feltették a hirdetést és még 4 nap után sem írja ki az oldal, hogy egyáltalán interjú lett volna.

Az Upworkben az a jó, hogy a hirdetés alján lehet látni, hogy kb. hány ember jelentkezett, valamint, hogy hány ember jutott el az interjúig majd, hogy fel is lett-e véve valaki.

A legjobb viszont az, hogy a freelancer által a kliensről irt review-k is láthatók. És hogy ez miért jó? Mert a review adás oda-vissza működik. Tíz kliensből öttel bajok vannak. (…)

Summa summarum, most már csak úgy nézek munkát, hogy mielőtt jelentkezem megnézem a kliens profilját és ha azt látom, hogy se review-t nem ír a freelancerről és a kifizetésekkel is baj van, inkább nem pocsékolom a tokenjeimet, hiába tök jól hangzik a meló.”

A teljes posztot egy eléggé furcsa kínai megbízással együtt itt találjátok.

Az élet digitális nomádként

Share.

About Author

Leave A Reply