Svéd gyereknevelés magyar szemmel

0

Nóra és svéd párja, Linus Svédországban élnek és informatikával foglalkoznak. A Frankfurti mesék blog nagyon jó sorozatában beszélt Nóra arról, milyen is az élet egy „vegyespáros” egyik tagjaként.

„Mivel én mindig szerettem utazni, abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy már voltak svéd barátaim mikor Svédországba költöztem, ugyan más városban laktak, de be tudtak mutatni a barátaiknak, hogy legyen egy kis társaságom, így ismerkedtünk meg a párommal is.

Akkoriban nem volt sok időnk egymásra, de mikor elkezdtünk többet találkozni, közelebb is kerültünk egymáshoz. Két éve vagyunk együtt, egy éve költöztünk össze. (…)

Talán hozzáállásban van különbség közöttünk, máshogy nézünk például a közigazgatási szervekre. Nekem ha valami papírügyet kell intéznem, mindig az az érzésem, hogy ott azért dolgoznak emberek hogy hátráltassanak, neki pedig evidens, hogy ez egy szolgáltatás, tehát az emberek segíteni vannak ott. (…)

Svéd kultúrsokk

Svédországban van egy ún. szülő-szubkultúra, mindenki úgy gondolja, hogy a jó szülő mindent megenged és megtesz a gyereknek, felelősséget pedig nem adnak nekik, ezért nagyon fura történetek jönnek szembe.

Pár kollégám panaszkodott, hogy egész nap Eurovíziós Dalfesztivált kellett nézniük és a gyerekek el sem engedték őket a TV elől. Sokat megengednek nekik, persze nem a végletekig (nem dohányozhatnak vagy maradhatnak fent egész éjszaka) és a szülők a saját dolgaikat a gyerekek programja köré szervezik.

A páromnak van két gyereke, akik minden második héten nálunk vannak, és a gyerekeken látom, hogy az anyukájuk pontosan ilyen, de a párom nem. Nálunk ez inkább közvetve jön fel, a gyerekek hisztiznek, ha az ember megkéri őket, hogy szedjék össze a játékaikat a konyhából, mivel nem szoktak hozzá, hogy a lakásnak van olyan pontja, ahol nem hagyhatják szétszórva a dolgaikat. Szerintem emiatt sok házasság is tönkre megy. Az utódok miatt mindent háttérbe szorítanak a szülők.”

A teljes beszélgetésért kattintsatok a Frankfurti mesék blogra, érdemes.

(Fotó: pixabay.com/Greyerbaby)

Nem a semleges nemre

Share.

About Author

Leave A Reply