A svájci idősgondozás sötét oldala

0

Sok magyar próbál külföldön idősgondozásból megélni és boldogulni, Margit mai rövid írása ugyanakkor azt bizonyítja, mennyire észnél kell lenni, amikor az ember belevág. Különben elég csúnya dolgok történhetnek. (A posztban értelemszerűen nem szerepel cégnév, hiszen elsősorban a jelenség a fontos.)

„Idősgondozással foglalkozó cégnél dolgoztam Svájcban. Szeretném veletek tapasztalataimat megosztani.

Már a próbaidő alatt a cég a GAV Abzug-ot a dolgozókra terheli, próbaidő után olyan óraelszámolást írat alá a dolgozókkal, aminek eredményeként dupla BVG-Beitrag-gal rövidíti meg a dolgozók bérét.

Vagyis a dolgozókra terheli a BVG azon részét is, amelyet törvény szerint a cégnek kellene a Pensionskassa-ba befizetnie. A svájci hatóságok is felháborodtak ezen az lepapírozott, aljas tevékenységen.

Miután a cégvezetőség képtelen a munkaerőpiacon magasabb bevételt realizálni – a tisztességes piaci verseny lehetőségeit kihasználva – ezért a dolgozók bérének lefaragásával növeli bevételét.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Jellemtelen, embertelen megoldás, hiszen ezek az idősgondozó ápolók tiszteletet érdemelnének, hogy az otthonunkat otthagyva próbálják családjukat eltartani (ismerve a magyar gazdasági és politikai helyzetet). Lényegesen magasabb jövedelmet érdemelnének a szolgálataikért.

A svájci cégek dupla bért fizetnek az 24 órás időgondozóknak, mind anyagilag, mind erkölcsileg elismerik ezt a felelősségteljes és fizikailag is nehéz munkát. Ez a cég a dolgozók minimálbérét kurtítja meg. Szégyen a svájci munkaerőpiacon ez a cég!

A lecsökkentett bér alig több, mint amit Ausztriában meg lehet keresni, ezért nem érdemes többet utazni. És milyen már egy olyan cégnél dolgozni, ahol tudjuk, hogy meglopnak minket és az elvégzett munka után nem a megérdemelt, törvény szerinti bért kapjuk meg?!

Kívánom a cég vezetőségének, hogy álmatlanul forogjanak ágyukban, ne hagyja őket nyugton a lelkiismeret-furdalás, hogy milyen aljas módon, hazug módszerekkel, csalással biztosítják a megélhetésüket, gyarapodásukat.

Bízom benne, hogy a cég vezetősége előbb-utóbb megkapja megérdemelt büntetését mind hivatalos helyről, mind spirituálisan: mert Isten nem bottal ver…

De addig is a dolgozóktól eltulajdonított extra jövedelmet fordítsák a családjuk gyógyszerezésére.”

Döntöttem: ha törik, ha szakad, megyek

(Fotó: pixabay.com/unclelkt)

Share.

About Author

Leave A Reply