Strandkultusz brazil módra

0

Aligha lep meg bárkit is, hogy a strandra járásnak kultusza van Brazíliában, hiszen az ország földrajzi fekvése (a partvidék nagy részén egész évben alkalmas az idő egy jó kis strandolásra) miatt ez szinte adottság – írja Elvira a blogján. Szóval Brazília a megszámlálhatatlanul sok strand országa.

„Vannak a városok területén frekventált, nagyobb strandok, amiket, különösen hétvégén, tömegek látogatnak, és vannak a városközpontoktól, sőt a lakott településektől távolabb eső, csendesebb, nyugodtabb és természetközeli partok („tranquila e preservada”), ahol az öblök homokos sávja mögött már az esőerdő magasodik.

Míg egyes strandok a város legközpontibb helyének számítanak – mint a Copacabana és az Ipanema Rióban, vagy Santos (kikötőváros São Paulo közelében) rendkívül hosszú és széles strandja –, ahogy a sétálóutca és a főtér/piactér az európai városokban, addig más strandokhoz kilométereket kell túrázni, és csak a helyiek ismerik őket.

Hogy mit csinálnak a brazilok a strandon? Isznak kókuszvizet, caldo de canát (hideg cukornádlevet), sört, caipirinhát, de akár pezsgőt vagy matét is. Heverésznek, vagy épp teljes erőbedobással sportolnak (pl. foci, strandröpi), sokan megszállott szörfösök is. És persze zenét hallgatnak, esetenként churrasco-znak (grillpartit rendeznek nagy adag hússal), netán füveznek (nyilván inkább a félreeső helyeken).

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK A HATÁRÁTKELŐN!

A partvidéken (Litoral) élők számára természetes, hogy a család együtt kivonul a strandra, amikor idejük engedni – mondhatni, ide szervezik a családi bulikat. S ugyanígy a baráti találkozók helye is legalább annyiszor a strand (ha nem többször), mint egy kávézó. (…)

Strandsikk

A strandolás legfontosabb kelléke a strandkendő, azaz canga. Ez az anyagdarab egyszerre strandruha, törülköző, a homokra teríthető pléd, meg amit még az ember belelát.

Valóban olyan érzés rajta heverészni, mintha közvetlenül a homokon nyújtóztatnánk a tagjainkat, csak épp nem lepnek be a homokszemcsék. Férfiak és nők egyaránt használják, és ha elmennek valahova nyaralni a partvidéken, szívesen vesznek emlékül az adott hely motívumait ábrázoló cangát.

Az, hogy ki tősgyökeres brazil, könnyen megállapítható abból, hogy profin le tudja-e teríteni a cangáját (több ponton a canga szélére és a sarkaira kis homokkupacokat kell szórni, és akkor a canga szépen a helyén marad szeles időben is).

A praiából jut mindenkinek

A strandok ingyenesek. Gazdagok és szegények egyformán benépesítik őket – a praia mindenkit egyformán keblére ölel. A strand az a kikapcsolódási lehetőség, amit a szegényebbek is megengedhetnek maguknak (csak el kell oda jutni a praiától jellemzően távolabb eső favelából), viszik magukkal a telepakolt hűtőtáskát, és a szépérzéket felpezsdítő környezetben élvezhetik az életet.

A strandokon egymás mellett látni gazdagabbakat és szegényebbeket – ami Brazíliában sehol máshol nem fordul elő, mert a városnegyedek rendkívül elkülönültek a vagyoni helyzettől függően. Ezért mondta azt egy brazil barátom, hogy a strandok azok a helyek Brazíliában, ahol a demokrácia létezik.”

Ha érdekel, hogy Elvira szerint melyik az öt legjobb strand Brazíliában, akkor kattints az eredeti posztra!

„Hová álmodjuk majd magunkat”

Share.

About Author

Leave A Reply