Stephen Fry vallomása depresszióról és halálról

0

„Szinte biztos, hogy idő előtt meg fog halni.” A brit színész, humorista, rendező, író szerint ezt mondta neki az orvos, amikor felkereste mentális problémáival. Stephen Fry azóta fontosnak tartja a szakszerű kezelést.

Stephen Fry egyike a modern brit kultúra kiemelkedő alakjainak. Szinte felsorolni is nehéz, mi mindent csinált már élete során, ráadásul a legtöbb területen komoly sikereket könyvelhetett el.

A hal neve Wanda, az Oscar Wilde szerelmei, a Hugh Laurie-val közös jelenetek, a Fekete Vipera-sorozat, a jobbnál jobb könyvek – kívülről nézve Stephen Fry élete csupa siker és csillogás.

Ahogyan az már lenni szokott, közelebbről nézve azért másként fest a kép. A színész a BBC 2-es csatornáján sugárzott What’s The Matter With Tony Slattery? című dokumentumműsorban beszélt megpróbáltatásairól.

„Volt egy kifejezetten pocsék eseménye, ami után elmentem az orvoshoz. Ő azt mondta, hogy ha kezelés nélkül folytatom, akkor szinte biztos, hogy idő előtt meg fogok halni” – mesélte Stephen Fry.

„Muszáj megpróbálni hinni abban, hogy ez egy kaland, mintha intellektuális kihívás lenne. Meglátjuk, képes vagyok-e kitépni ezt a szörnyeteget magamból, lefektetni egy műtőasztalra és elbánni vele” – tette hozzá.

A 62 éves Stephen Fry-t először 37 éves korában diagnosztizálták bipoláris zavarral. Korábban is beszélt már depressziójáról és öngyilkossági kísérleteiről. Az említett dokumentumfilm címében szereplő Tony Slattery a 80-as és 90-es évek neves komikusa, aki 1996-ban egy fél évre egyszerűen eltűnt mindenki szeme elől.

A barátai már annyira aggódtak érte, hogy végül rátörték az ajtót. Akkor derült ki, hogy gyakorlatilag hónapokig semmit nem csinált, csak ült és bámult maga elé. Végül sikerült rábeszélni, hogy kérjen orvosi segítséget, amitől jobban lett.

Tony Slattery szerepelt Stephen Fry 2006-os The Secret Life of the Manic Depressive (A mániás depressziós titkos élete) című dokumentumfilmjében.

Visszatérve a mostani filmre, abban Stephen Fry beszélt arról is, milyen veszélyekkel járhat, ha valaki saját magát próbálja meg gyógyszerrel kezelni.

„Úgy gondolom, az emberek hajlamosak nem figyelni a fájdalomra. Nagyon nehéz kommunikálni, hiszen mindenkinek vannak rossz napjai, de ez különbözik a belső, rendkívül intenzív és néha állandó fájdalomtól” – mondta.

„Sajnos veszélyes, ha az emberek diagnózis nélkül állnak neki kezelni. Végül így vagy úgy mind gyógyszerekhez, alkoholhoz vagy önmagunk fizikai bántalmazásához vezet. A betegséggel csak az egészségügy igénybevételével lehet veszély nélkül felvenni a harcot” – hívta fel a figyelmet Stephen Fry.

Végleg bezárhat Shakespeare legendás színháza

Share.

About Author

Leave A Reply