Sok magyar érkezik munka nélkül

0

Judit már egy ideje Máltán él, azért költözött oda, mert a férjének ajánlott az egyik cég egy munkát, amire “hülyék lettek volna nemet mondani”. Igaz, Magyarországon is nagyon jó munkahelyük volt, így sem az anyagiak, sem az „elég” nem játszott szerepet – egyszerűen csak élni szerettek volna a lehetőséggel. A Határátkelő Facebook-oldalán beszélgetett az olvasókkal.

JUDIT S.: Máltán milyen hivatalos nyelven lehet boldogulni?

JUDIT: A Wikipedia szerint (is) két hivatalos nyelv van a szigeten: máltai és az angol.

GÁBOR: Mi májusban repülünk Máltára, Buggiba varos a kiszemeltünk. Mi a véleményed Buggibarol?

Már felvettem a kapcsolatot a Remaxx nevű ingatlanközvetítővel találtam is pár lakást. Ismerős mondta, hogy könnyű bérelni, nem nagyon van bürokrácia, mennyire igaz ez?

Ha ott vagyunk, és tetszik egy lakás és kifizettünk mindent akkor akár be is költözhető, hogy is zajlik ez a folyamat?

Melyik internetszolgáltató a legjobb és legmegbízhatóbb, mennyi idő alatt kötik be? (a munkámhoz kell) Melyik mobilszolgáltatót ajánlod?

Vendéglátásban való elhelyezkedésre, milyen helyeket javasolsz? Foglalkoztatnak-e részmunkaidőben, mondjuk csak hétvégére?

Érdemes-e autót venni vagy a tömegközlekedés megfelelő?

JUDIT: Buggiba nekem nem a kedvencem, de aki vendéglátásban dolgozik, az biztosan el tud ott helyezkedni, mivel májustól (a szezon indulásától) dugig van nyaralókkal. Ha szereted a nyüzsgést, akkor neked tetszeni fog.

A bérlés valóban elég gyorsan megy. Itt nem kerülsz várólistára (tetszel-e a tulajnak vagy nem), hanem ha megfelelőnek találod, akkor aláírod a szerződést, kicsengeted a foglalót és az ügynöki jutalékot és már költözhetsz is. Mindenesetre érdemes tisztában lenni azzal, hogy az itteni lakások nem olyanok, mint otthon.

Net szolgáltató: Melita, GO, Vodafone. Városfüggő, hogy hol melyik jobb. Nekünk Mellieha-n GO van.

A vendéglátásról nem sok információm van, érdemes lenne ellátogatni a Máltai Magyarok FB oldalra, ahol sok-sok vendéglátói munka kerül ki a falra. Maltapark.com… olyasmi, mint nálunk az Expressz.

Az autó jó kérdés. Én el nem tudom képzelni az életem nélküle. A buszhálózat szerintem elég jó az országban, az egyetlen gond, hogy (mediterrán népről lévén szó) a busz vagy jön vagy nem.

LEA: Volt lakásom kiadó Buggiban. A tulaj egy tündéri fiatal nő, bérleti díj 260€+50€ rezsi.

ERIKA: Egy ideje nézegetem a Máltával kapcsolatos dolgokat. Ha megérkezem, és van hol laknom, utána hogy érdemes kezdeni a szükséges papírok beszerzését? Máltai személyazonosító, bankszámla stb. Milyen sorrend a nyerő?

JUDIT: Mi egy hónapja várjuk az időpont visszaigazolást a személyi miatt. Sehol semmi. Egyébként: személyi, bankszámla, de igazából attól függ, milyen céllal érkezel. Ha (legálisan) szeretnél dolgozni, akkor residence card is kell, meg national insurance card.

LÁSZLÓ: Éltem már pár országban, de személyit sehol sem kellett csináltatnom. Ez kötelező vagy ajánlott?

JUDIT: Ajánlott. Ha a tömegközlekedést használod, akkor kedvezőbben használhatod a buszt. Ha itt-ott regisztrálni akarsz, akkor ott is kérhetik. Kórházban, szupermarketben, stb…

ERIKA: Munkavállalás lenne a cél, és egy sulit is kinéztem már magamnak, igaz, még Ausztriában vagyok. De hosszabb távon gondolkozom a máltai letelepedésen. Akkor első a személyi, és utána a residence card, biztosítás és bankszámla? Ezeket Vallettában lehet intézni?

JUDIT: Igen, mindent Vallettában. Miért pont Málta? Az utóbbi időben valóban nagyon sok magyar érkezik ide és sokan munka nélkül.

MAX: Bankszámlát nagyon egyszerű nyitni, ha nincs még máltai személyi, akkor egy swift referenciát kérnek a korábbi banktól, vagy lehet vinni referencialevelet is és máris nyílik a számla, lakásbérleti kell hozzá.

ERIKA: Igazából nem tudom miért Málta, angolul beszélek. Lehetne akár Ciprus is, de akárhol néztem hirdetéseket állásról, ott sok görögül van, Máltával kapcsolatban meg minden angolul (pl.: EURES). Nem utolsósorban nem horror áron lehet lakást vagy szobát bérelni, mint például Írországban vagy más uniós országban.

JUDIT: Erika, viszont arra meg nem szabad számítani, hogy az itteni keresetből szépen félre lehet tenni. Ha csak nincs az embernek valami különleges szakmája, amit meg is fizetnek. Találkoztunk pár magyar vendéglátóssal, akik 1-2 év után tovább álltak. Hiába az “olcsóbb” megélhetés, annyit nem tudsz félrerakni… A nem vendéglátós szakmákkal más a helyzet.

ERIKA: Nehéz kutyástól lakást vagy szobát találni?

JUDIT: Szerintem a máltai családok 90%-nak van vagy volt kutyája. Állatbarát nép.

PÉTER: Itt leginkább lakások vannak, nagyon kevés a kertes ingatlan, így az esetek döntő többségében a hirdetésben szerepel, ha a háziállat kizáró tényező. Szoba esetében ez a lakótársaktól függ.

ZSÓFIA: Érdemes már itthonról érdeklődni az ingatlan irodáknál, vagy jobban szeretik, ha már ott az ember?

PÉTER: Érdemes megnézni mit veszel ki, itt általában minimum 6 hónapra adják ki a lakásokat, és nem árt tudni, hogy éppen nem kocsma felett fogsz-e lakni. Ezért ajánlanám a személyes megtekintést. Az ingatlanosok általában jó fejek, és napokon belül találhatsz lakást.

JUDIT: Otthonról nem érdemes, én is tettem pár kósza kísérletet. Amint itt vagy, akár azonnal találhatsz lakást. Persze, ha kiutazás előtt dobsz az irodának egy e-mail, hogy mikor érkezel, mi a budget, akkor talán már listával várnak. Bár kétlem. Ingatlanirodák: Dhalia, Doorsrealestate, Franksalt, Engelvoelkers, Remax, Malta Homes, Malta Properties, Property in Malta, Malta Property, Gozo Properties…

RICHÁRD: Van információd kinti magyar gyógyszerészekről? Lehet állást kapni? Milyenek a kinti patikák?

JUDIT: Egyetlen magyar eladót ismerek, aki gyógyszertárban dolgozik, de ő szerintem nem gyógyszerész, mivel a gyógyszerészek egy külön pultnál vannak a patikán belül. Viszont van két máltai gyógyszerész ismerősöm és ők mindig panaszkodnak, hogy nagyon kevés a fizetés. Konkrét számokat nem tudok, csak annyit, hogy a német bérnek a töredéke. Egyébként a patikák nagyon jól felszereltek!

BALÁZS: Június körül tervezek kiutazni Máltára munkavállalás céljából. Azt a tanácsot kaptam, hogy még véletlenül se munkaközvetítőn keresztül menjek ki. Mivel szezonban akár 1 hét keresgélés után is biztosan találok valami állást. Mi a véleményed erről? Mennyire reális?

JUDIT: Én soha nem dolgoztam vendéglátóiparban. Nyáron a sziget tömve van. Nem csak turistákkal, hanem álláskeresőkkel is. Nagyon gyakran látni fiatalokat, CV-vel a kezükben, ahogy bemennek meg kijönnek egy étteremből.

Elképzelhető, hogy találsz munkát, de azért az éttermek száma itt is véges. Mindenesetre a személyes megkeresés mindig nyerő.

ÉVA: Korábban terveztük, hogy kiköltözünk, de a válság mintha alaposan betett volna annak az „iparágnak”, amiben dolgozni szerettünk volna, azaz a nyelvoktatásnak. A férjem angol tanár, nemzetközi képesítéssel, vagyis angolul taníthat angolt. Az a kérdésem, hogy látjátok, élénkül már ez az üzletág?

LÁSZLÓ, PÉTER: Rengeteg iskolát végigböngésztem, mire választottam. Nem tűnik úgy, mintha válságban lenne. Ahogy láttam a nyelviskolák márciusban kezdenek el a szezonra toborozni.

TAMARA: Mennyire veszélyes biciklivel közlekedni? (Persze nem a nyári kánikulában…)

PÉTER: A bringa egyrészt veszélyes (robogósból is kevés van a mediterrán közlekedési kultúra miatt), másrészt igen dombos az egész sziget. Én is filóztam rajta, de inkább hanyagoltam.

BALÁZS: A szakmámat tekintve szerencsésnek érzem magam. Élelmiszermérnökként végeztem, Sör- és Szeszipari tanszéken. Véleményed szerint van e létjogosultsága, hogy mint élelmiszermérnök el tudjak helyezkedni?

JUDIT: Balázs, a Farsons-t meg lehet próbálni. Mást nem igazán ismerek.

JUDIT S.: A fizetésből meg lehet kényelmesen élni? Gondolok itt a rezsire, lakbérre, ennivalóra, ruházkodásra, autó fenntartására.

JUDIT: Attól függ, mennyit keres az ember, például lakást bérel-e vagy szobát. Mi a nettó átlagból nem jönnénk ki kényelmesen.

(Fotó: novaexperience.net)

(A beszélgetés először a Határátkelő blogon jelent meg 2013 márciusában.)

Share.

About Author

Leave A Reply