Soha ennyi külföldi nem élt még a cseheknél

0

Csaknem félmillió külföldi él Csehországban, ami a legmagasabb arány az ország történelmében. A külföldiek száma az elmúlt 12 évben megkétszereződött. Érdekes módon nem a szlovákok, hanem az ukránok vannak a legtöbben.

A külföldiek többsége a kedvező munkalehetőség miatt költözött az országba. A vállalkozók között a legtöbb a vietnami, az alkalmazottak között pedig a szlovák állampolgár, akik gyakran többet keresnek az országos átlagfizetésnél.

Michaela Marksová, Csehország munkaügyi minisztere az InfoRádióban elmondta, Csehország gazdasága egyelőre elbírja a külföldi munkavállalókat: „Ha a szomszédos Németországban körülnézünk, ott is ugyanez a helyzet, tehát úgy gondolom, hogy amíg szervezetten ki tudjuk válogatni azokat az embereket, akiknek megfelelő végzettségük van, addig minden rendben lesz”.

Kicsit másképp látják ezt a szakszervezetek, akik szerint a munkáltatók leginkább az ukrajnai alkalmazottakat használják ki, akik alacsonyabb bérért is hajlandóak dolgozni, mint a hazaiak.

Az ukránok számaránya eléri a 23 százalékot a Csehországban élő külföldiek közül. A demokrata párt ellenben azt szeretné, ha a munkaerőpiac még inkább kinyílna a külföldiek előtt.

(Fotó: flickr.com/Moyan Brenn)

Share.

About Author

Leave A Reply