Skócia legyen kanadai tartomány?

0

A Brexit miatt egyre feszültebb a helyzet Skócia és a brit kormány között, így tulajdonképpen nem csoda, hogy egészen vad ötletek is felmerülnek. Skócia kiválása Nagy-Britanniából elég érdekes helyzetet teremtene, de még ezt is megfejelné egy friss javaslat.

Az ötlettel Ken McGoogan kanadai író állt elő a minap, amikor azt vetette fel, hogy a függetlenedő Skócia csatlakozzon Kanadához. Az elsőre (és másodikra, harmadikra is…) meglehetősen vad ötlet a szerző szerint nem is olyan elképzelhetetlen.

Ken McGoogan szerint mind a két ország rengeteget profitálna a közös jövőből, ráadásul a modern telekommunikáció és az óceánokon átívelő közlekedés korába a távolságnak sincs akkora jelentősége. Arról nem is beszélve, hogy Új-Fundland például közelebb van Skóciához, mint az amerikai tagállam Hawaii az Egyesült Államokhoz.

Miért lenne jó Skóciának?

Ken McGoogan szerint ha a független Skócia csatlakozna Kanadához, sokkal nagyobb függetlenséget élvezne, és több hatalommal rendelkezne, mint jelenleg Nagy-Britannia tagjaként.

Egyébként Skócia Kanada harmadik legnépesebb tartománya lenne 5,3 millió lakosával, ami egyúttal komoly politikai súlyt adna neki az országon belül. Ha mindehhez hozzáadjuk a skót felmenőktől származó kanadaiakat, akkor egy 10 milliós etnikai közösségről beszélnénk – hangsúlyozta a szerző.

Még ennél is fontosabb, hogy a kanadai tartományok sokkal nagyobb függetlenséget élveznek, mint mondjuk a jelenlegi britek, hiszen saját törvénykezésük, egészségügyük, oktatási intézményeik vannak, de némely tartomány például saját bevándorlási politikát követ, ami ugye a Brexittel kapcsolatos tavalyi népszavazás egyik kulcskérdése volt.

Egy esetleges csatlakozás természetesen Kanadának is hasznos lenne Ken McGoogan szerint, például azért, mert így betehetné a lábát Európába – írta a BBC.

Lenne mire építeni

Az ötlet nyilván sokkoló, és kiötlője is tisztában van azzal, hogy ez egyelőre pusztán egy gondolatkezdemény, de annak érdekes.

Ken McGoogan azért nem teljesen a semmibe beszél, hiszen a skót-kanadai kapcsolatok egyik ismert kutatója, több könyvet is írt a témában, és kétségtelen, hogy a két ország között nagyon komoly összefonódások vannak.

Mást ne mondjunk, a kanadai miniszterelnökök fele volt skót származású, nem beszélve a kanadai közélet és művészet más kiemelkedő személyiségeiről. Az ötlet tehát ugyan vad, de azért nem teljesen légből kapott.

Share.

About Author

Leave A Reply