Sikeresebbé tesz a testvérharc

0

Akinek van testvére, az alighanem emlékszik gyerekkorából a szülői figyelmeztetésre, miszerint ne veszekedjetek már annyit és egyáltalán, miért nem szeretitek egymást jobban. Ami lehet, hogy tévedés volt.

Egy friss tanulmány ugyanis most azt állítja, a testvérek közti (utólag visszatekintve sokszor teljesen értelmetlen és érthetetlen) rivalizálás kifejezetten segítheti a gyerekek mentális és érzelmi fejlődését csakúgy, mint társadalmi beilleszkedését.

A University of Cambridge Családkutatások Központja ötéves kutatás során próbálta meg felmérni a 2-6 éves gyerekek kognitív és érzelmi fejlődését. (A kognitív funkciók olyan gondolkodási tevékenységek, mint mondjuk a figyelem, az emlékezet, a számolás, a nyelvhasználat, stb.)

A felmérésben 140 gyerek vett részt és az eredmények azt mutatják, hogy egy testvér pozitív hatással van az ember korai fejlődésére, még akkor is, ha a viszony esetleg kifejezetten rossz.

A kutatás során egyebek mellett felvették azt, ahogyan a gyerekek a családdal, barátokkal és idegenekkel viselkedtek, emellett beszélgettek velük, kérdőíveket töltöttek ki és több tesztet is végeztek, melyekben egyebek mellett a nyelvhasználatot, a tervezési képességeket, a memóriát és az önkontrollt vizsgálták.

A kutatók azért megjegyezték, hogy az enyhe testvérrivalizálás akár hosszabb távon is jó hatással lehet, ám a durvább harc már nehézségekhez vezethet a későbbi kapcsolatteremtésben és viselkedési problémákat okozhat.

„A hagyományos nézet szerint a testvérek általában a szülők figyelméért és szeretetéért harcolnak. A mi bizonyítékaink azt sugallják, hogy a gyerekek szociális beilleszkedését felgyorsítja a testvérekkel folytatott interakció” – hívta fel a figyelmet a tanulmány egyik szerzője, Dr. Claire Hughes.

Ennek egyik oka, hogy a testvér természetes szövetséges. A testvérek gyakran vannak azonos hullámhosszon, míg szerepjátékaik segítik a mentális fejlődést, hiszen a kutatás során kiderült, hogy ilyenkor meglepően részletesen megbeszélik gondolataikat és érzéseiket.

Ez még akkor is igaz, amikor a két gyerek veszekedett, hiszen még ekkor is érzelmi nyelvet használtak. Különösen a kisebb testvéreknél volt megfigyelhető, hogy hatalmas léptekkel haladtak a nagyobb nyomában és 6 éves korukra gyakran beérték őket szociálisan.

A várandós nő bizarr esete a méhekkel

(Fotó: pixabay.com/victoria_borodinova)

Share.

About Author

Leave A Reply