Rengeteg határátkelő kell Hollandiának

0

Évente legalább 50 ezer új külföldi munkavállalóra van szüksége a holland gazdaságnak az ország statisztikai hivatalának jelentése szerint. Ezzel ugyanis lenne esély ellensúlyozni a demográfiai változásokat.

A hivatal adatai szerint az elmúlt években mintegy 750 ezer gazdasági bevándorló érkezett Hollandiába, elsősorban Lengyelországból és az Európai Unió más keleti tagállamaiból. Ők olyan szektorokban helyezkednek el elsősorban, amelyekben különböző okokból munkaerőhiány alakult ki, például a logisztikában.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Egyes szakemberek szerint Hollandia némileg veszített vonzerejéből például Németországgal és Dániával szemben, sokan inkább utóbbi két országot választják.

Ugyanakkor azt is számításba kell venni, hogy a munkaerőhiány több közép- és kelet-európai országban felhajtotta a béreket, így valamelyest csökkent is a kivándorlási kedv.

A holland munkaerőközvetítő ügynökségek szövetségének számításai szerint a külföldi munkavállalók évente 11 milliárd euróval járulnak hozzá az ország gazdasági teljesítményéhez.

Veszélyes Hollandiában élni?

Share.

About Author

Leave A Reply