Reménytelen harc az egészségügyi kivándorlás ellen

0

Nem csak Magyarországon jelent súlyos problémát az egészségügyben dolgozók elvándorlása, hanem Szlovákiában is. A szomszédban több ezer ember hiányzik a területről, akiket külföldiekkel próbálnak pótolni – egyelőre mérsékelt sikerrel.

A Munka-, Szociális- és Családügyi Központ júliusban rögzített hivatalos adatai szerint 362 ukrán, öt orosz, három fehérorosz, egy palesztin és egy kanadai dolgozik a szlovákiai egészségügyben.

A központ azonban csak az Európai Unió területén kívülről érkező külföldiekről készít felmérést, akik az úgynevezett hiányszakmákban dolgoznak. Az unió tagállamaiból érkezők nem kötelesek a munkaügyi hivatalba bejelentkezni.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

A Szlovák Orvosi Kamara listáján tavaly néhány tucat cseh alkalmazott szerepelt, valamint több lengyel, bolgár, román, osztrák és más uniós tagállambeli orvos – jelentette az InfoRádió helyi tudósítója.

„Egyelőre, ami más területeken jól működik, és úgy vélem, hogy egyszerűsödnek a feltételek, az egészségügyben sajnos nem. Meg kell állapítanunk, hogy nincs előrelépés, az akadályok az egészségügyi dolgozók alkalmazásában még mindig akkorák, hogy sokan inkább Csehországba, Lengyelországba mennek, vagy más országot választanak” – magyarázta a rádió szerint Igor Pamuk alelnök.

Az Egészségügyi Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarája ellenzi az ukrán konkurencia alkalmazását, mert úgy véli, azok az alkalmazottak, akik nem felelnek meg az európai uniós elvárásoknak, ronthatnak az egészségügyi ellátás minőségén, és veszélyeztethetik a biztonságát.

Az Egészségpolitikai Intézet adatai szerint 3500 orvos és ugyanennyi nővér hiányzik Szlovákiában, illetve sok a nyugdíjas és a nyugdíj előtt álló alkalmazott.

Az illetékesek úgy vélik, az orvos- és nővérszakma besorolása a hiányszakmák közé, segíti a külföldiek alkalmazását.

(Fotó: pixabay.com/DarkoStojanovic)

Share.

About Author

Leave A Reply