Rekordszámú illegális bevándorló Európában

0

Az Európai Unió külső határainak őrizetét összehangoló ügynökség előzetes becslése szerint idén minden korábbinál több illegális bevándorló érkezhetett Európába. Magyarország az élvonalban.

Rekordot jelentő 270 ezer illegális bevándorló érkezhetett az Európai Unióba 2014-ben – legalábbis a külső határok őrzését összehangoló Frontex igazgatója szerint.

A legtöbben Olaszországba és Görögországba érkeztek, majd Bulgária következik a sorban. Érdekesség, hogy Magyarország a negyedik, azaz erősen kitett az illegálisan érkezőknek.

Gil Arias Fernández az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjúban arról számolt be, hogy 2013-hoz képest két és félszeresére nőtt az Európába érkező illegális bevándorlók száma. Az eddigi rekord 2011-ben született, aminek elsődleges oka az „Arab tavasz” volt.

A Frontex igazgatója a menekültek hazájában uralkodó bizonytalan helyzetnek és a Líbiához hasonló tranzitországokban hiányzó ellenőrzésnek tulajdonítja az illegális bevándorlók számának idei növekedését. Líbián keresztül különösen sokan vágnak neki az Európába vezető útnak a Földközi-tengeren keresztül.

Gil Arias Fernández szerint pár éve még fele-fele arányban érkeztek gazdasági, illetve politikai okokból a menekültek. Idén azonban 80 százalék közelében volt az utóbbiak aránya.

Noha végleges adataik még nincsenek, az igazgató becslése szerint év végére meghaladja a 270 ezret az illegális bevándorlók száma, ami november végén 260 ezer volt.

Share.

About Author

Leave A Reply